foodonsundays

foodonsundays

Prosjekt matblogg

Det var min søster som kom med idèen. Matblogg!! sier hun entusiastisk en formiddag i april, vi var på vei til mor for å tapetsere. Lag en matblogg med oppskriftene dine! Idèen om å tapetsere sammen med søster, hos mor, med to barn som har perfeksjonert masing på inn- og utpust, uten at noen av søstrene har et snev av erfaring i tapetfaget, skal jeg utdype i et eget innlegg litt senere.

Det føles med en gang litt skummelt og skulle dele oppskriftene sine med andre matglade mennesker. Litt fordi det er mange utrolig flinke og dyktige hobbykokker som antakelig kan mye mer om mat enn en rusten gammel kokk som meg, og litt fordi jeg egentlig ikke klarer å bruke oppskriftene selv - jeg må alltid gjøre noe annerledes. Hver gang. Med variert hell. Men jeg har tatt notater og bilder de ganger jeg er godt over middels fornøyd med resultatet. Det håper jeg du blir også!

Utgangspunktet i denne bloggen er oppskrifter som krever litt tid, men som gir mye tilbake. Oppskrifter for søndager, eller andre dager du har litt ekstra tid.. Men, du vil også finne raskere retter, sideretter, forretter, etterretter og retter man bare må lage når man fyser på noe godt. Men altså, flesteparten tar lang tid - og blir desto bedre.

Oppskriftene er forøvrig med mindre annet er oppgitt alltid til 4 personer.

Lykke til!

Og du! Du må gjerne "like"bloggen på Facebook - //foodonsundays.com

Hjemmesnekra pommes frites

PoteterPosted by foodonsunday 20 Jun, 2011 13:47

Dette er en fornøyelig 10 trinns reise til din tenårings hjerte. Tro det eller ei. Det at veien til hjertet går gjennom magen er så absolutt ikke overdrevet. I noen tilfeller tror jeg faktisk det er den eneste veien. Og du skal ikke se bort ifra at dette potettrikset fungerer på din utkårede også, men jeg håper for din del at du har etablert en forbindelse dit fra før.

Til 4 personer

1. Vask 8 – 10 poteter, skjær de i litt tykke robuste staver. Jeg skjærer vekk litt av skallet…

2. Kok potetstavene i 8 minutter i lettsaltet vann (1 ts salt)

3. Hell av vannet og avkjøl potetene i kaldt rennende vann – tørk godt av potetene (vann i varm olje er en særdeles dårlig idè..)

4. Varm opp 1 liter olje i en tykkbunnet kjele – gjerne solsikkeolje som ikke smaker så mye, og som også tåler litt temperatur. Kjelen bør avpasses slik at oljen dekker 5 - 7 cm fra bunnen og oppover. Friter i 2 – 3 omganger. Vil du fritere alt i en omgang må du bruke mer olje og større kjele. Hastverk er ikke lastverk, men mer kostbart.

5. Bruk skaftet på en tresleiv for å finne ut når oljen er perfekt temperert – stikk skaftet ned i oljen, og skaftet skal begynne å ”fritere” (merk: da tar du den ut igjen), og slipper potetene forsiktig opp i den varme oljen.

6. Friter potetene til de er gylne og flyter opp. Pass på at oljen holder jevn og god temperatur hele tiden.

7. Ta så potetene ut av oljen med en hullsleiv, og over i en sil slik at oljen renner av. Jo mer olje som renner av – jo sprøere blir... jeg går nå over til å omtale potetene som; frittene.

8. Legg frittene utover et stekebrett dekket med bakepapir. Saltes etter behov.

9. Varm frittene opp i ovn på 250 grader i 1 – 2 minutter like før servering.

10. Velt deg mer eller mindre grenseløs beundring fra ungdommen.

  • Comments(4)//www.foodonsundays.com/#post41

Pommes Fusion

PoteterPosted by foodonsunday 14 Jun, 2011 21:41

Dette er ment i all enkelhet å være et trivelig samarbeid mellom allerede godt etablerte Pommes Anna, og Pommes de Terre a la Provencale. To i utgangspunktet smakfulle og delikate potetretter hvis funksjonalitet allerede er tilnærmet fullkommen. Gode bunnlinjer etter sunn organisk vekst de siste femti år kan de selvfølgelig også vise til. Men jeg vil helst kludre det til litt.

Vi tar potetkakeformen til Pommes Anna, og urtene fra Provencale. Vi går rett på sak, og kaster ikke tiden bort på fjas – her skal fusjoneres.

Du trenger til en middels form (4 -6 pers)

6 – 8 store poteter

1,5 dl god olivenolje. Det er viktig når jeg skriver god olivenolje at den er god. Det skal være en Extra Virgin olje. Intet mindre. Eller til nød en jomfruolje. Der går grensen. Soyaolje og annet skvip kan du bare glemme.

1 dl finhakket persille

1 ss finhakket hvitløk

Saften av 1 stk lime

1 ts salt

1 ts grovhakket pepper

Skrell potetene (hvis ikke nypoteter, eller søte små franske), tørk de, og skjær tynne tynne skiver på en mandolin (ikke gitaren til kjæresten men kjøkkenredskapet), eller ostehøvel. Ha potetene i en stor pose. Hell over olje, persille, hvitløk, limesaft, salt og pepper, og kna godsakene inn i potetene.

Legg gjerne bakepapir i den ildfaste formen, så blir det lettere å få potetene ut når de er ferdige.

Legg potetene lagvis i formen og press de sammen. Hvis det pipler mye saft (olje/lime/vann) ut når du presser, så forsøk å få det vekk.

Dette er jo en potetkake, så press under steketiden er utrolig viktig. Bruk fantasien og vær kreativ. Jeg brukte en mindre ildfast form og steiner (rene!). Tungt, og godt press i ovnen. Perfekt.

Steketid er om lag 90 minutter på 190 grader, deretter 20 minutter uten ”pressmiddel” – jeg synes det er rustikt med en liten stekeskorpe på potetene.

Løft kaken ut, og skjær opp i passelige stykker.

Ps. Hvis du er et produkt av planlegging - forbered kaken dagen i forveien. Så avkjøler du bare formen på benken noen timer, smokker den i kjøleskapet over natten, og kaken er ENDA bedre når du varmer den opp igjen. Jeg lover.

  • Comments(0)//www.foodonsundays.com/#post40

Lun potetsalat

PoteterPosted by foodonsunday 27 May, 2010 20:58

Det beste jeg vet til sommergrillen er lun potetsalat. Kokte poteter som har trukket til seg smakene av god olivenolje, sirupsaktig balsamico, friske grønnsaker og deilige urter. Jeg trenger ikke så mye mer enn det…

Du trenger til 4 personer

12 små norske nypoteter, eller franske Ratte poteter.

½ - 1 dl god olivenolje

Saften av 1 stk frisk lime

½ ts grovmalt pepper (fra egen kvern, ikke boks)

2 ss godt lagret balsamico (minst lagret i 18 år, helst over 20 år...)

1 ss finhakket soltørket tomat

½ orange paprika skåret i staver

½ rød paprika skåret i staver

½ rødløk skåret i tynne båter

6 stk reddik i båter

½ dl vårløk skåret på skrått

1 ss finhakket frisk persille

1 ss finhakket frisk basilikum

1 ss finhakket gressløk

_ _ _ _ _ _ _ _ _

Start med å vaske potene og dele de i to på langs. Kok de møre.

Bland olje, balsamico, lime, pepper, alle skårne grønnsaker og urter i en bolle som vist på bildet under.

Når potetene er ferdig kokt, hell av vannet, damp de 15 sek i kjelen på sterk varme, og bland potetene sammen med grønnsaker og olje. Vend godt om uten og ødelegge potetene.

Legg salaten på et fat og server mens potetene er lune. Deilig!

  • Comments(2)//www.foodonsundays.com/#post10

Fløtegratinerte poteter

PoteterPosted by foodonsunday 18 May, 2010 23:37

La oss bare ta det aller viktigste først. Fløtegratinerte poteter skal ikke lages med melk. Eller matfløte. Eller kaffefløte. Eller noe annet magert tull du har lyst til å ha over potetene. Fløtegratinerte poteter skal lages med skikkelig fløte. Hvis du ikke kan bruke Tine kremfløte som inneholder 38% fett, så kan du lage noe annet. Kokt ris for eksempel, inneholder svært lite fett (og svært lite annet.) Smaken sitter i fettet, og så kremer fløten seg så deilig rundt potetene når du steker de i ovnen.

Du trenger

6 store poteter

3 fedd skrelte hvitløk, hakkes i fine små biter

4 - 5 dl fløte

flaksalt

grov pepperkvern

Hvis du nikker og smiler nå, så setter vi i gang!

Sett ovnen på 200 grader. Ikke skrell potetene, men vask de godt og fjern groer og andre ulumskheter. Del potetene i grove skiver på 1 - 1,2 cm og legg de hulter til bulter i en ildfast form. Hvis du en eneste gang prøver å legge potetskivene i vifteform eller taksteinmønster kommer jeg neppe til noengang å tilgi deg.

Bland i de hakkede hvitløksfeddene, 4 gode klyper flaksalt og kjør på med pepperkverna - når du tror du har tatt nok pepper tar du 3 runder til - massèr dette nå godt sammen med fingrene. Hell over fløte til du akkurat har dekket potetene (max 5 cm høyt!) og sett formen i ovnen.

Pass på at du har god klaring opp til toppen av den ildfaste formen. Du bør minst ha 5 cm, ellers kan det fort koke over. Og kokt fløte, 38 % fett, gjør seg dårlig rett i en stekeovn som holder 200 grader. Hvis tanken var å imponere fruen eller en potensiell kjæreste, har du allerede dratt på deg så mange minuspoeng at du sannsynligvis bare kan gå rett ut og drikke øl med gutta.

Potetene er ferdige etter ca 1 time. Det skal være stekeskorpe på toppen av potetene, og fløten skal være kokt inn til en fløyelsmyk krem som omslutter potetene og gir deg vann i munnen.

Er du usikker på om de er ferdige stikker du en spiss kniv i potetene, og kjenner etter om de er møre.

Vel blåst!

  • Comments(0)//www.foodonsundays.com/#post2

Ovnsbakte poteter med salvie

PoteterPosted by foodonsunday 18 May, 2010 22:59

De beste ovnsbakte potetene jeg noengang har spist fikk jeg på en fantastisk restaurant i Italia, nærmere bestemt i San Angelo in Colle utenfor Montalcino. Potetene var stekt med kjærlighet og omtanke, i god olje og med god tid. På kjøkkenet sto en gammel ferm kone, i oppvasken sto hennes gamle mann, og ute i restauranten jobbet deres datter. Alene.

Jeg har selvfølgelig ikke oppskriften, men jeg tror de ble laget på følgende vis.

Du trenger;

8 middels store poteter

1/6 sitron

10 blader frisk salvie kuttet i grove biter

3 hvitløksfedd

50 g meierismør til steking

2 ss olivenolje til steking

havsalt

grov pepperkvern

Har du alt dette så setter vi igang!

Sett ovnen på 160 grader. Råskrell 8 poteter og del de i 8 (på langs x 2, deretter på tvers) slik at det blir rustikke terninger. Kutt hvitløksfeddene i to uten å ta av det innerste skallet.

Varm en gryte av støpejern, og smelt 50g smør og 2 ss god olivenolje til det er nøttebrunt og lukter himmelsk! Ha i potetene og de halve hvitløksfeddene, og brun dette slik at potetene får gyllen farge. Ikke stekeskorpe - bare et gyllent skjær.

Så skrur du av varmen, klemmer saften av en 1/6 sitron opp i gryta, strør over salviebladene, tar en god klype havsalt og tilslutt kjører du over med pepperkverna i 5 runder. Bland det hele godt.

Potetene skal nå over i en ildfast form, inn i ovnen og bakes ferdige, 45 - 60 min.

Buon appetito!

  • Comments(0)//www.foodonsundays.com/#post1