foodonsundays

foodonsundays

Prosjekt matblogg

Det var min søster som kom med idèen. Matblogg!! sier hun entusiastisk en formiddag i april, vi var på vei til mor for å tapetsere. Lag en matblogg med oppskriftene dine! Idèen om å tapetsere sammen med søster, hos mor, med to barn som har perfeksjonert masing på inn- og utpust, uten at noen av søstrene har et snev av erfaring i tapetfaget, skal jeg utdype i et eget innlegg litt senere.

Det føles med en gang litt skummelt og skulle dele oppskriftene sine med andre matglade mennesker. Litt fordi det er mange utrolig flinke og dyktige hobbykokker som antakelig kan mye mer om mat enn en rusten gammel kokk som meg, og litt fordi jeg egentlig ikke klarer å bruke oppskriftene selv - jeg må alltid gjøre noe annerledes. Hver gang. Med variert hell. Men jeg har tatt notater og bilder de ganger jeg er godt over middels fornøyd med resultatet. Det håper jeg du blir også!

Utgangspunktet i denne bloggen er oppskrifter som krever litt tid, men som gir mye tilbake. Oppskrifter for søndager, eller andre dager du har litt ekstra tid.. Men, du vil også finne raskere retter, sideretter, forretter, etterretter og retter man bare må lage når man fyser på noe godt. Men altså, flesteparten tar lang tid - og blir desto bedre.

Oppskriftene er forøvrig med mindre annet er oppgitt alltid til 4 personer.

Lykke til!

Og du! Du må gjerne "like"bloggen på Facebook - //foodonsundays.com

Ovnsbakte tomater på 1-2-3

TilbehørPosted by foodonsunday 21 Dec, 2010 22:05

Det vil si før du putter tomatene i ovnen. I dag satt jeg inn en form med tomater før jeg gikk på jobb, og kl. 16.30 var de helt perfekte. Semitørkede, og fulle av smak. Jeg brukte 2 minutter og 47 sekunder fra jeg startet til tomatene var i ovnen. Akkurat hva jeg kan avse av tid kl. 7.30 en tirsdag morgen.

Så enkelt er det til 4 personer;

Beregn 1 pk sherrytomat per 2 pers, eller 1-2 stk vanlig tomat per pers.

Bland så

½ dl god jomfrunalsk olivenolje

Saften av ¼ lime

1,5 ss finhakket fersk rosmarin

½ ts grovmalt pepper

1,5 ss sukker

Sammen i en bolle.

Jeg brukte sherrytomater i dag, og blandet derfor hele søte små sherrytomater i bollen med olje og annet deilig snadder.

Hvis du vil bruke vanlige tomater, kutter du tomatene i to (på tvers, stilk ned), legg de så med den åpne kjøttsiden opp, og legg deretter oljeblandingen over tomatene. La tomaten få alt sammen, bruk slikkepott for å få med alt.

Har du valgt vanlige store tomater, kan du sette formen inn i ovnen. Har du valgt sherrytomater, heller du de ut av bollen og over i en ildfast form. Greit om de ikke ligger oppå hverandre.

Bakes så på 120 grader i 7-9 timer. (brukte ikke varmluft)

Jeg serverte tomatene til pannestekt torskerygg. Like godt til kjøtt. Deilig til okse. Fantastisk til lam. Usikker på kenguru.

  • Comments(0)//www.foodonsundays.com/#post34

Hummus

TilbehørPosted by foodonsunday 22 Jun, 2010 23:57

Hummus. Tygg litt på ordet. Tøft og rustikt. Jeg liker det. Noe helt annet enn pudding. Jeg lager min hummus litt sterkere enn man vanligvis gjør, ene og alene fordi jeg synes ordet fortjener enda litt mer trøkk i smaken. Og det blir slettes ikke galt.

Hummus er for øvrig en israelsk kikertpurè. Proppfull av proteiner, så du kan bare lage en stor porsjon. Dette har kroppen din meget godt av.

Og dette er også meget enkelt. Du trenger 10 minutter, og disse ingrediensene

4 porsjoner som alltid

2 bokser hermetiserte kikerter

Saften av 1 ½ stor moden lime

3 fedd finhakket hvitløk

3 klyper salt

½ - 2 rød chili uten stener, finhakkes (mengde chili = hvor tøff du er)

1/6 ts spisskummen

½ dl mild olivenolje

½ dl Tahin (sesampasta)

½ dl kaldt vann

__ __ __ __ __ __ __ __ __

Nå kommer det enkle.

Bland alt i en foodprocessor eller blender, og kjør til du har fått en fløyelsmyk purè. Ferdig. Jeg skulle av og til ønske alt var like enkelt.

Legg hummusen din i en skål, og topp den med 2 ss olivenolje.

Server den til brød. Server den til friske grønnsaker. Server den til grillmaten. Eller gjør som meg, spis den med skje.

  • Comments(3)//www.foodonsundays.com/#post23

Aïoli

TilbehørPosted by foodonsunday 12 Jun, 2010 08:33

Opp med gluggene, her kommer (muligens) et nytt ord: emulsjon.

En emulsjon er en stabil blanding av to væsker der den ene er finfordelt, men ikke løselig i den andre. Videre. En emulgator reduserer energien som kreves for å lage en emulsjon. Dette skjer fordi emulgatoren er overflateaktiv og reduserer grenseflatespenningen mellom de to væskene. Emulgatorens oppgave er også å fungere som stabilisator. Hæ?? Her må det en forklaring til. Og en av den litt enklere sorten. Jeg vil bare lage majones.

Jeg tar utgangspunkt i majones siden dette innlegget gir oppskriften på Aïoli, majones med hvitløk.

Egg inneholder fett, og det fettet er samlet i eggeplommen. 30 % av plommens vekt er fett, og dette fettet evner og binde annet fett. Eggeplommer er dermed en emulgator, hvor plommen tar imot olje (i dette tilfellet), og finfordeler fettet til en emulsjon. En saus. En oljebasert dressing som i dette tilfellet. Skal du lage Bèarnaise bruker du lune eggeplommer (med syre) som du pisker med klaret lunt smør. Men det aller viktigste ved en emulsjon. Ikke spe for fort. Fettet skal alltid spes inn i emulgator i tynn stråle, og ikke varm fett eller egg for mye (bèarnaise). Da skjer en kjemisk reaksjon hvor proteinene i egget koagulerer og proteinene skifter fasong – den skiller seg med andre ord.. Ikke spesielt delikat. Skulle du være uheldig, så prøv å piske in et par ss kaldt vann. Det har hjulpet meg mange ganger. Ikke så mange ganger da. Kanskje to.

Klar for å lage majones?? Det er faktisk ikke så veldig vanskelig. Ha tålmodighet når du sper. Det er det viktigste.

Dette gir en god porsjon

4 eggeplommer

Saften av en halv moden lime

½ ts salt

¼ ts grovmalt pepper

2 store fedd hvitløk, finhakket med kniv og kjærlighet på beste vis (ikke bruk presse vær så snill...)

4,5 dl mild olivenolje. Rapsolje går også fint.

2 ss kaldt vann

Begynn med å skille ut eggeplommene, og ha disse i en romslig bolle. Bollen til kjøkkenmaskinen din helst. Du kan godt piske for hånd men jeg garanterer ikke et krampefritt resultat.

Ha limesaft, salt, pepper, finhakket hvitløk sammen med eggeplommene og pisk dette ved middels hastighet i 1 minutt. Nå skal du begynne å spe med olje. Fortsett med middels hastighet, og hell oljen i en tynn tynn tynn stråle ned i eggeplommene mens vispen jobber det hele sammen til en, nettopp. Emulsjon.

Det er viktig at du heller i tynn stråle, og et tegn på at strålen er tynn nok; du begynner å bli utålmodig. Bit deg i leppa, klyp deg i armen, syng en sang, og styr unna fristelsen med å helle på.

Vips. Ferdig. Det tok ikke så lang tid likevel, gjorde det?

Jeg synes ofte at majonesen blir litt tykk, og sper den på slutten ut med et par ss kaldt vann til den får den konsistensen jeg ønsker. Litt kremaktig. Smak den gjerne til med mer salt (mindre er nok vanskelig), eller forresten ikke – da sper du den med mer olje. Vil du ha mer syre, pepper osv? Husk at alt vi putter i av smaker, spesielt hvitløk trenger litt tid til å sette seg i emulsjonen. Det tar minst 15 minutter.

Hvitløksmajonesen holder seg et par tre dager i kjøleskap, hvis den rekker å bli så gammel. Og jeg serverer den til grillmat av ymse slag, til stekte poteter, deilig til ferske reker eller annen sjømat, eller bare til godt brød.

Deilig er det uansett.

Og av eggehvitene lager du pikekyss. Jeg elsker pikekyss.

  • Comments(0)//www.foodonsundays.com/#post18

tomat & mozzarellasalat

TilbehørPosted by foodonsunday 26 May, 2010 22:45

Jeg smakte denne salaten første gang i Roma. Jeg var ung. Jeg var forelsket, og tomatene var solmodne og smakte som mitt aller første kyss. Litt salt, litt søtt og jeg fikk bare lyst på mer. Du synes kanskje jeg er rar som sammenlikner tomater og kyss, men da har du aldri vært i Roma, ung og forelsket, og smakt tomater slik de skal smake når de er modnet i varme og sol.

Du trenger til 4 personer, sidesalat eller forrett

6 mellomstore mørkerøde solmodne tomater

3 stk fersk mozzarella ost

3 ss god extra virgin olivenolje

3 ss balsamico eddik, jo eldre og dyrere jo bedre er den.

10 blader grovhakket frisk basilikum

2 -3 runder med pepperkverna

Før du begynner på denne enkle salaten som knapt tar 10 minutter å lage, har jeg bare et par ting jeg må tilføye. Den første er; mozzarella er en bløt løypeost som stammer fra Italia. Ekte mozzarella (merket DOP) lages kun i Napoli og skal lages av fersk bøffelmelk (ref. det italienske navnet Mozzarella di Bufala) og nytes fersk. Mindre sofistikerte kopier lages gjerne av enten kumelk eller en blanding av kumelk og bøffelmelk. Du behøver ikke kjøre byen rundt for å finne ekte bøffelost, det viktigste er at den er fersk. Det andre jeg har på hjertet er; ikke legg salaten i takstein (annenhver skive mozzarella og tomat) slik de aller fleste restauranter gjør, du skal nemlig rive mozzarellaen. Smaken blir bedre, utseende blir mer rustikt, og jeg blir mer fornøyd. Det siste er nesten det viktigste.

Del tomatene i båter (ta bort den grønne stilkresten) og legg båtene på et flatt fat, ca 30 cm diameter.

Riv hver mozzarella i 8 biter og legg mozzarellabitene oppå tomatbåtene. Hell en tynn stripe god olivenolje over salaten, gjør det samme med balsamicoen, snurr pepperkverna 2 – 3 runder og avslutt med å legge basilikum på toppen. Resultatet blir som i Roma. salt & søtt

  • Comments(0)//www.foodonsundays.com/#post8

Focaccia

TilbehørPosted by foodonsunday 24 May, 2010 21:13

Focaccia er et italiensk brød stekt i langpanne. Litt tykkere enn en amerikansk pizzabunn, og gjerne toppet med olje, urter, salt, oliven og soltørkede tomater. Men kanskje ikke alt på en gang. Min favoritt er god olivenolje, hakkede urter, litt parmesan og rikelig med flaksalt.

Du kan servere focaccia til gryter, til grillretter, fiskeretter og alle typer braiserte retter. Ikke glem forretter. For ikke å snakke om at det er helt herlig til hjemmelagede supper. Det kalles forresten braisere når man steker i ovn, gjerne i en støpejernsgryte, med en form for væske (vin, buljong etc), og råvaren er dekket med lokk, folie eller vått bakepapir. Lav varme og lang tid. Min favoritt av alle ulike tilberedningsmåter. Alltid sikret et smakfullt og mørt resultat!

Det er mye olje i focaccia, og det skal det være. Jeg tipper du må løpe en liten maraton eller sykle birken for å nullstille kaloribalansen i kroppen hvis du tar rikelig for deg. Og det bør du gjøre. Og det er verdt det. Jeg trøster meg med at jeg må ha like mye aktivitet for å bli kvitt en stor pose potetgull, en stor sjokolade, eller hvis jeg koser meg med en god flaske vin. Så jeg spiser focaccia. Gjerne med litt god vin fra Italia. Og kanskje en liten bit sjokolade til dessert. Og så kanskje med et lite glass vin santo til den doble espressoen. Herlig !! Jeg har ryggrad som en glassmanet.

Du trenger til 4 personer ( 1 liten focaccia)

7 dl hvetemel

25 g fersk gjær

2 ts salt

0,5 dl olje

1 ss ferskpresset lime

2 dl kaldt vann

Smuldre gjæren opp i vannet og rør rundt til alt er oppløst. Bland så alle ingredienser i en kjøkkenmaskin, og rør forsiktig sammen i 2 minutter. Deigen skal være passe klebrig og skal sitte fast på fingrene. Nå er deigen kald, og for at gjæren skal heve trenger den å få i seg litt varme. Du skal derfor bruke kjøkkenmaskinen for det den er verdt, og kjøre deigen i 30 min på litt over middels hastighet. Deigen er ferdig når den holder rundt 37-40 grader. Gjær er en levende sopp, og trenger som alt annet levende mat, vann og oksygen. I en deig får gjærsoppen mat fra stivelsen i melet, vann fra deigvæsken, og oksygen får den ved at deigen blir knadd. Gjær puster så ut karbondioksid, og det er denne gassen som gjør at deigen hever. Gjæren trenger også varme, og trives best ved temperatur på pluss 37 grader, og dør hvis det blir over 50 grader.

Nå har du kjørt deigen i en halv time, og den holder kroppstemperatur. Den er skikkelig seig og deilig, og - så langt så bra. Deigen kan du sette til heving et lunt sted i 30 min mens du lager en god topping til brødet ditt.

1 liten neve persille

1 liten neve basilikum

1 liten neve rosmarin

1 ss finrevet parmesan

1 dl god olivenolje

1 ss ferskpresset sitron

1 ts salt

Kjør dette sammen i en blender slik at du får en delikat grønn saus.

Ta så et stekebrett og hell på 1 dl olje. Fordel oljen på midten av brettet og legg så deigen oppi oljen. Trykk deigen utover med fingrene tilsvarende en tykk pizzabunn (ca 2 cm høy). Bruk så tomlene til å lage groper i deigen (trykk tommelen helt ned i plata) og det skal være like stor avstand mellom gropene som gropene er brede i diameter (yes?), og deretter fordeler du den grønne sausen (du kan egentlig kalle den pesto selv om den mangler et par ingredienser…) over hele deigen.

Lå nå deigen heve igjen, 30 min.

Strø over passelige mengder (1-3 ts) flaksalt, og stek brødet på 220 grader i ca 20 minutter til det får den flott gyllen farge. Avkjøles litt og nytes mye.

  • Comments(0)//www.foodonsundays.com/#post4

Tzatziki

TilbehørPosted by foodonsunday 24 May, 2010 14:56

Tzatziki er en gresk yoghurt dip som passer utmerket som tilbehør til for eksempel sommerbuffeten eller til deilig grillmat -, og her må det formidles med fynd og klem ; grill er så mye mer enn pølser! Jeg vet at mange mener at man griller når man legger pølser på en grill men det er faktisk å grille pølser. Hvis jeg blir invitert på grillparty og jeg får servert ordinære grillpølser fra kjedelige Grillpølsestad, da….. jeg er ganske sær. Hvis det derimot er snakk om grove hjemmelagede pølser (til nød fra pølsemaker) kan det likevel fungere. Snart skal jeg legge ut en oppskrift på hjemmelagede kylling- og salviepølser. De er himmelske, og lette å lage. Så hvorfor ikke investere i en time på kjøkkenbenken og la barna få lage sine egne pølser? Et flott barndomsminne å ta med seg, og jeg garanterer at de spiser dobbelt så mye. Og får i seg halvparten salt og nitrater. Kjøttvarer er ofte tilsatt nitrat både for å få en rødere farge og for holdbarheten. Nitrat kan omdannes til nitritt og så videre til nitrosaminer i kroppen og disse stoffene kan være kreftframkallende i større mengder. Blablablablabla….. Hvor var jeg? Jo, du kan servere tzatziki ved siden av grillede biffer, koteletter, kylling, grønnsaker og det er nydelig til grillet fisk. Eller du kan rett og slett bare fråtse i tzatziki og lyst brød. Deilig!

En ting til. Hvis du har anledning; lag tzatzikien dagen før! Da får hvitløken satt seg skikkelig i smeten (betyr røre), og den er hundre ganger mer smakfull! Og lag alltid en stor porsjon, kjekt å ha i kjøleskapet hvis du er småsulten en kveld.

Du trenger til en god porsjon (6-8 pers)

800 g gresk yoghurt. Matyoghurt fra Tine går til nød. Yoghurt naturell er ubrukelig til formålet.

2 ts knust flaksalt

1 ts grovmalt pepper

I lime

0,5 dl olivenolje

2 agurker

3 fedd fiiinhakket hvitløk

1 stk kalamataoliven

Start med å helle (eller faktisk grave ut med skje – den er deilig og tykk!!) yoghurten i en bolle, ha i salt, pepper, saften fra 1 stk lime, olje og hvitløk, og bland dette godt sammen. Vask agurken (vi bruker selvfølgelig skallet) og riv agurkene på et grovt rivjern – også kjent som svigermor, alt ettersom.

Nå kommer det aller viktigste! Press alt vannet ut av agurken! Det gjør du best ved å ha agurken i et kjøkkenhåndkle, og tvinne rundt (som om du vrir opp en fille) til du har en tørr agurkball. Rør dette så inn i yoghurten, og vips er du ferdig! Lett som en plett! La den stå minst en halvtime før du serverer.

Legg en romslig porsjon tzatziki på en tallerken, hell over 1 ss olivenolje, legg en kalamataoliven på midten, 2 runder med pepperkverna ….og du kan drømme deg bort til de greske strender…

  • Comments(0)//www.foodonsundays.com/#post3