foodonsundays

foodonsundays

Prosjekt matblogg

Det var min søster som kom med idèen. Matblogg!! sier hun entusiastisk en formiddag i april, vi var på vei til mor for å tapetsere. Lag en matblogg med oppskriftene dine! Idèen om å tapetsere sammen med søster, hos mor, med to barn som har perfeksjonert masing på inn- og utpust, uten at noen av søstrene har et snev av erfaring i tapetfaget, skal jeg utdype i et eget innlegg litt senere.

Det føles med en gang litt skummelt og skulle dele oppskriftene sine med andre matglade mennesker. Litt fordi det er mange utrolig flinke og dyktige hobbykokker som antakelig kan mye mer om mat enn en rusten gammel kokk som meg, og litt fordi jeg egentlig ikke klarer å bruke oppskriftene selv - jeg må alltid gjøre noe annerledes. Hver gang. Med variert hell. Men jeg har tatt notater og bilder de ganger jeg er godt over middels fornøyd med resultatet. Det håper jeg du blir også!

Utgangspunktet i denne bloggen er oppskrifter som krever litt tid, men som gir mye tilbake. Oppskrifter for søndager, eller andre dager du har litt ekstra tid.. Men, du vil også finne raskere retter, sideretter, forretter, etterretter og retter man bare må lage når man fyser på noe godt. Men altså, flesteparten tar lang tid - og blir desto bedre.

Oppskriftene er forøvrig med mindre annet er oppgitt alltid til 4 personer.

Lykke til!

Og du! Du må gjerne "like"bloggen på Facebook - //foodonsundays.com

Tilslørte bondepiker

DesserterPosted by foodonsunday 14 Jul, 2010 23:24

Til helgen har jeg tatt på meg et lite oppdrag. 3 retter og nærmere 200 gjester. Og nei, jeg sover ikke spesielt godt om natten denne uken. Jeg er vant til litt færre gjester. Ca 197 færre. Gjestene ønsker tilslørte bondepiker til dessert, og siden jeg de siste årene kun har viet min oppmerksomhet til mer eller mindre tilslørte bypiker, føler jeg sterkt for å jukse litt i forkant. Her må rustne kunnskaper vekkes til live. Bondepikene har rett og slett gått for lut og kaldt vann.

Jeg liker det hjemmelagede rustikke utrykket, og må lage eplemosen selv. Synes det blir best slik. Jeg kutter eplene i båter, med skall, og baker de i ovnen med hjemmelaget kryddermelis. Veldig enkelt, og super godt. Noen synes epleskallet skal vekk, og det er opp til deg. Har du epler med kraftig skall, skreller du selvfølgelig. Eller kjøper eplemosen ferdig. Jeg ser at det også er en løsning her.

Du trenger til en god dessertbolle

4 store epler

3 dl sukker

½ fersk vaniljestang, delt på langs og så i 6 biter

1 knivspiss kanel

1 knivspiss kardemomme

8 kavringer

5 dl kremfløte

________________________

Start med å kjøre sukker, vaniljestang, kanel og kardemomme til kryddermelis i en blender eller foodprocessor.

Del eplene i båter, uten kjernehus, og legg de i en ildfast form. Strø over 2/3 av kryddermelisen og bak formen på 200 grader i en time. Avkjøles helt.

Knus kavringene til strøkavring å ha dette i en stekepanne med resten av kryddermelisen. Stek ved middels varme i 5-7 minutter mens du rører rundt. Unngå at melisen klumper seg til knekkbiter. Avkjøl også dette helt før du går videre.

Pisk kremfløten til fløyelsmyk krem, gjerne for hånd, da smaker den i tillegg kjærlighet.

Legg så eplebitene (ta med sirupen som ligger i formen), krem og kavring lagvis. Jeg pleier å legge to lag av hvert. Eple – krem – kavring – eple – krem – kavring. Avslutt alltid med kavring. Det er liksom regelen.

Bondepikene bør nytes dagsferske, de er mest spennende da..

  • Comments(0)//www.foodonsundays.com/#post27

Rabarbracrumble

DesserterPosted by foodonsunday 21 Jun, 2010 13:17

Denne helgen ble hektisk og hyggelig. Min kjære hadde bursdag. Først naboer og gode venner på lørdag, stor stemning, før familien ble samlet på søndag. Som alltid veldig koselig.

Vi er midt i rabarbrasesongen, og det er derfor obligatorisk med en eller annen form for rabarbra. Jeg har spist rabarbrasuppe, og denne søndagen ble repertoaret utvidet med rabarbracrumble, en pai hvor deigen legges som et smuldrelokk over rabarbraen før den stekes. Helt herlig.

Men. Jeg har gjort noe man i utgangspunktet ikke skal gjøre. Jeg har ikke skrelt rabarbraen før bruk. FY! Men resultatet er en fantastisk farge. Jeg er mer enn godt fornøyd med resultatet.

Du trenger til 4 gode porsjoner

Til smuldredeig

100 g romtemperert meierismør

2,5 dl hvetemel

0,7 dl sukker

1/3 ts kanel

Til rabarbrakompott

5 dl rabarbra kuttet i biter à 2 cm (kun stilken, bladene er giftige)

2 nektariner kuttet i båter (skal ikke kokes)

70 g meierismør

2 dl sukker

1 vaniljestang delt på langs

__ __ __ __ __ __ __ __

Start med å vaske rabarbraen, og kutte den i biter. La rabarbraen ligge i rennende vann i 5 minutter etter at du har kuttet den. Da får du ut noe av garvesyren.

Lag smuldredeig. Bland alle ingredienser til deigen i en bolle og elt sammen ved hjelp av hendene eller en kjøkkenmaskin. Sett den kjølig til du har laget kompotten ferdig.

Bland rabarbra, sukker, smør og vaniljestang og gi det er oppkok, la det så småputre i 10 minutter. Rør minst mulig så du bevarer bitene av rabarbra. Sett kompotten til kjøling i 10 minutter.

Kutt nektarinen i båter og legg de i bunnen av en ildfast form.

Hell kompotten over nektarinen. Ikke ta ut vaniljestangen. Det er bare tøft når du serverer.

Smuldre deigen over kompotten.

Stek formen på 220 grader i om lag 15 minutter. Det skal være en gyllen stekeskorpe på deigen.

Server med vaniljeis og eventuelt finhakkede mandler.

Og akkurat som jeg trodde. Det smakte vidunderlig med et lite glass Henriot rosè til.

  • Comments(1)//www.foodonsundays.com/#post22

Sitronterte

DesserterPosted by foodonsunday 13 Jun, 2010 22:58

Jeg har jobbet med mange flinke kokker og som et resultat av det. Jeg blir ikke alltid like ofte fornøyd med egne prestasjoner. Ta for eksempel sitronterte. Jeg var i himmelen. Fikk lov til å omgås en av landets beste dessertkokker. Resultat. Jeg måtte lage sitronterten hans to ganger i går, datteren min på 4,5 år (min beste assistent) presset saften gladelig ut av til sammen 32 halve sitroner for deretter meget bestemt fastslå at kjøkkentjeneste er sterkt oppskrytt. Hun måtte honoreres med et langt besøk på Hopp i Havet. Jeg har brukt flere timer på å komme så nær hans terte som mulig. Enda gjenstår det litt. Og det skal det gjøre også. Jeg er definitivt ikke en av landets beste dessertkokker. Men vi er definitivt i nærheten av noe, så jeg er ganske trygg på at dette blir rimelig greit.

Du trenger en terteform på rundt 28 cm i diameter, og følgende ingredienser

Til bunn

350 g hvetemel

150 g usaltet smør

30 g meierismør

130 g sukker

4 eggeplommer

1 pk tørre erter

Til sitronfyll

8 sitroner delt på midten

350 g sukker

4 eggeplommer

5 hele egg

Begynn med tertedeigen. Smuldre mel og smør sammen i en romslig bolle. Tilsett eggeplommer og sukker og elt det sammen til en fast og fin deig. En kjøkkenmaskin eller hurtigmikser kan hjelpe deg, men du klarer det fint for hånd også. Sett deigen kjølig i om lag 30 minutter. Smør en terteform og kjevle deigen pent ut og legg den over formen. Press deigen lett ut fra sentrum og bort til kanten, videre opp på terteformen. Dekk så deigen med bakepapir, og fyll den med tørre erter slik at den ikke mister fasong, dvs hever under steking. Stek tertebunnen i 10 minutter på 180 grader, fjern erter og papir, stek den ytterligere 10 minutter. Steketiden kan variere med kvaliteten på stekeovnen din. Du skal steke bunnen til den får en gyllen stekeskorpe. Sett tertebunnen til avkjøling. Vi skal lage sitronfyll.

Brun lett de halve sitronene i en tørr panne(for å få ut sødmen i sitronen) og press deretter saften over i en bolle. Fruktkjøtt kan godt være med, men ikke sitronsteiner. Så rustikke er vi ikke. Pisk sammen egg og eggeplommer i en tykkbunnet kjele. Bland deretter inn sukker og sitronsaft. Dette skal du nå varme opp over middels temperatur til blandingen har tyknet. Du må vispe hele tiden slik at ikke eggene setter seg i bunnen. Det er også viktig at det ikke koker, da blir smeten kornet. Når sitronfyllet har tyknet trekker du kjelen av platen, og fortsetter å vispe med meget jevne mellomrom til blandingen har kjølnet. Hell sitronfyllet opp i terteformen, inn i kjøleskapet, og ut av kjøleskapet etter minimum 3 timer.

Jeg pleier og ”brenne” terten min for å gjøre den litt tøffere i utrykket. Sikt et flortynt lag med melis over terten, og bruk en crême brulèe brenner for å gi den en liten gyllen overflatebehandling.

Og Brown Brothers Orange Muscat & Flora smakte deilig til terten.

  • Comments(0)//www.foodonsundays.com/#post19

YoghurtPannacotta med syltede jordbær

DesserterPosted by foodonsunday 07 Jun, 2010 15:29

Godt inspirert av desserten i Paris forrige uke, ble det denne søndagen servert Yoghurtpannacotta med syltede jordbær. Pannacotta er en italiensk fløtepudding smaksatt med vanilje. Deilig enkelt, og smakfullt. Nettopp derfor må vi kludre den til litt, og gi pannacottaen et bittelite snev greske aner – vi tilsetter gresk yoghurt. En FusionCotta. Begrepet fusion oppstår når man blander og kombinerer elementer fra ulike kulinariske tradisjoner, og gir en smakskombinasjon du ikke ville ventet deg. Kreativ og moderne kokekunst. Min kjære kaller det derimot confusion, og når jeg er strålende fornøyd med å ha blandet to matkulturer som teoretisk sett kunne resultert i et kulinarisk gjennombrudd for min del, ser hun mer eller mindre spørrende ut gjennom hele måltidet. Denne her ble for øvrig tatt godt i mot, men så er det også en fusion light.

Du trenger til 4 romslige porsjoner à 2,5 dl

3 dl kremfløte

2 dl H-melk

5 dl gresk Yoghurt, bruk Tines matyoghurt til nød.

4,5 plater gelantin

10 ss sukker (3 til pannacotta og 7 til syltetøy)

2 ferske vaniljestenger

1 kurv + 12 store jordbær

Saften fra ½ fersk lime

Da setter vi i gang. Aller først, denne desserten må stå i kjøleskap i minimum 4 timer, aller helst over natten. Har du mindre tid enn det, må du lage en annen dessert, eventuelt helle litt honning over yoghurten og servere jordbær med fløte. Begge deler er supert. Men, jeg vil helst at du lager yoghurtpannacotta. Min gjester sa faktisk at den var god.

Hell fløte, melk, 3 ss sukker og en vaniljestang du har delt på langs i en kjele, og la det småkoke i 3 minutter. Rør godt rundt slik at du får ut de gode frøene i vaniljestangen. De skal være med i puddingen. Sett kjelen så til side, og la fløteblandingen avkjøles i 15 minutter.

Legg 4,5 plater i kaldt vann. Kaldt vann, ikke lunket vann. La de ligge 5 minutter før du presser ut vannet og rører de ut i fløteblandingen. Rør godt.

Finn frem 4 pene glass som rommer minst 5 dl.

Når fløteblandingen har fått temperatur på rundt 70 grader kan du piske yoghurten inn i fløteblandingen. Rør godt igjen. Sil den slik at du får ut vaniljestangen og eventuelt tråder fra gelantinen, og fordel i glassene. Inn i kjøleskap. Minimum 4 timer.

Nå skal vi lage syltede jordbær. For å bevare tekstur og crunch i ”syltetøyet”, skal vi koke jordbærsirup først, avkjøle den og så ha ferske jordbær i når sirupen har kjølnet.

Rens og del opp 1 kurv med jordbær, og hell de i en kjele med 7 ss sukker, 1 vaniljestang du har delt på langs og i 4 biter, og saften av ½ lime. Kok dette i 15 minutter og sørg for at jordbærene blir skikkelig most. Sil dette nå over i en bolle, og sett sirupen til kjøling i kjøleskap. La vaniljestangen følge sirupen.

Nå gjenstår det bare å dele 12 jordbær i båter, og ha disse opp i sirupen 30 minutter før servering. Legg så passelig mengde syltede jordbær oppå puddingen i glasset. Sørg for at hver porsjon får en bit vaniljestang hver. Den skal ikke spises, bare se tøff ut i glasset.

En siste ting, det smaker selvfølgelig best når du kan bruke gode norske jordbær. Men for all del, helt greit nå også.

  • Comments(0)//www.foodonsundays.com/#post16

Karamellpudding

DesserterPosted by foodonsunday 29 May, 2010 20:39

I dag skal vi ta et lite dypdykk i 80-tallskofferten, og børste støvet av oppskriften på hjemmelaget karamellpudding. Karamellpudding som dessert er selvfølgelig eldre enn 30 år, men for meg gir den klare assosiasjoner til 80-tallet.

Karamellpudding er en perfekt søndagsdessert, og jeg lager den alltid dagen før slik at det karamelliserte sukkeret får tid til å slippe formen og sette smak på puddingen. I tillegg har jeg en ferdig dessert i kjøleskapet, og jeg kan vie all min oppmerksomhet mot hovedrett og familie.

Du trenger

7 egg

1 liter H-melk

3 dl sukker

1 vaniljestang, så fersk som mulig. Bourbon eller Tahiti hvis du får tak i det.

3 dl kremfløte fra Tine, kun til håndpisket krem

_ _ _ _ _ _

Hell 2,5 dl sukker i en kjele som rommer minst 2 liter. Smelt sukkeret til karamell på middels varme.

Hell sukkeret over i en form som rommer 1,5 liter (brødform eller lignende)

Sett kjelen tilbake på komfyren, ha i melk og resten av sukkeret. Karamellen som sitter igjen i kjelen skal nå være med å sette smak på puddingen. Tilleggspoeng for også å tilføre puddingen litt mer autentisk karamellfarge. Smak og farge. Herlig!

Del den ferske vaniljestangen i to på langs og skrap ut frøene, legg smaksbomben i melken.

Varm melken opp til 70 - 80 grader mens du rører ut karamellen, sukkeret og vaniljestangen.

La melkeblandingen stå på benken i 15 minutter. Dette gir vaniljestangen bedre tid til å smaksette melken. Lukt på melkeblandingen nå! Lukter det ikke godt? Melkeblandingen får også nødvendig tid til å kjøle seg ned slik at eggene ikke koagulerer når du heller melkeblandingen over eggene. Koagulere er det samme som å stivne veldig enkelt fortalt, og vi skal jo ikke kokt egg i melk… Egg starter koagulering ved 65 grader.

Knekk eggene i en bolle som rommer minst 2 liter, og pisk eggene godt sammen i ett minutt.

Sil melkeblandingen over eggene mens du pisker godt, pisk så ett minutt til slik at egg og melk er godt blandet. Sil blandingen og ha den over i formen.

Bak/stek puddingen i vannbad i ovnen på varmluft, 110 grader i ca 2 timer. Puddingen kan godt skjelve litt i midten, steker du den helt ferdig i ovnen blir den for fast.

Karamellpuddingen bør stå minimum 2 timer i kjøleskap før du hvelver den på et fat. Ta en spiss kniv og skjær forsiktig langs kanten og legg fatet opp ned over formen. Høyre hånd under form – venstre hånd på fat, og snu fort rundt slik at fat ligger ned og form opp ned på fatet. Litt akrobatisk øvelse, og viktig at du ikke nøler. Bare svipp rundt som om det er den naturligste ting i verden. Nøler du ligger karamellsausen mest sannsynlig på gulvet.

Håndpisk 3 dl kremfløte til den blir myk som fløyel, og legg den forsiktig og delvis på den hvelvede puddingen. Kremen skal ikke sprøytes med tyll (les tull..), den delen av 80-tallet lar vi ligge igjen i kofferten, sammen med skulderputer og krusepermanent.

  • Comments(1)//www.foodonsundays.com/#post12