foodonsundays

foodonsundays

Prosjekt matblogg

Det var min søster som kom med idèen. Matblogg!! sier hun entusiastisk en formiddag i april, vi var på vei til mor for å tapetsere. Lag en matblogg med oppskriftene dine! Idèen om å tapetsere sammen med søster, hos mor, med to barn som har perfeksjonert masing på inn- og utpust, uten at noen av søstrene har et snev av erfaring i tapetfaget, skal jeg utdype i et eget innlegg litt senere.

Det føles med en gang litt skummelt og skulle dele oppskriftene sine med andre matglade mennesker. Litt fordi det er mange utrolig flinke og dyktige hobbykokker som antakelig kan mye mer om mat enn en rusten gammel kokk som meg, og litt fordi jeg egentlig ikke klarer å bruke oppskriftene selv - jeg må alltid gjøre noe annerledes. Hver gang. Med variert hell. Men jeg har tatt notater og bilder de ganger jeg er godt over middels fornøyd med resultatet. Det håper jeg du blir også!

Utgangspunktet i denne bloggen er oppskrifter som krever litt tid, men som gir mye tilbake. Oppskrifter for søndager, eller andre dager du har litt ekstra tid.. Men, du vil også finne raskere retter, sideretter, forretter, etterretter og retter man bare må lage når man fyser på noe godt. Men altså, flesteparten tar lang tid - og blir desto bedre.

Oppskriftene er forøvrig med mindre annet er oppgitt alltid til 4 personer.

Lykke til!

Og du! Du må gjerne "like"bloggen på Facebook - //foodonsundays.com

Selvplukkede blåskjell på bålet

SommersnadderPosted by foodonsunday 12 Jul, 2010 23:26

Denne helgen har vi feiret tante Tone sin fødselsdag, på en øy utenfor Brevik. Mange hyggelige mennesker, husrom og hjerterom. Blant alle barna, mine egne to som koste seg stort, og befant seg mer eller mindre konstant i vannet. Høyt opp på listen over minner som vil feste seg til evig tid er selvplukkede blåskjell på bålet. Min sønn sine selvplukkede. Selv sto jeg på fjellknausen og bivånet det hele, mens min sønn dukket opp (!) med det ene nøstet blåskjell etter det andre. De ble større og større. De største blåskjellene jeg noen gang har sett. Og min sønn ble stoltere og stoltere. Jeg ble nok aller mest stolt.

Så bar det tilbake på hytta, og jeg lærte ham å rense blåskjell før tilberedning. Først vask og skyll grundig. De skal være helt rene. Kast alle skjell som er åpne, alle skjell med sprekker og alle skjell som har knust. Lukket = OK. På den ene siden av skjellet stikker en bust ut. Bysustråd. Den skal du rive ut.

Blåskjell har en fantastisk smak dampet alene, men blir enda bedre dampet med urter, hvitløk, hvitvin, fløte etc. Jeg har to gode oppskrifter jeg er fornøyd med, og jeg legger ut begge. Du får selv finne ut hvilken av oppskriftene du synes er best. Dog valgte vi kun å tilberede den første oppskriften på øya utenfor Brevik. På lørdag. Min sønn sine selvdykkede blåskjell. For aller første gang.

Dette blir nok til 2 personer som elsker blåskjell eller 4 personer som en liten smak eller forrett.

1 nøste blåskjell

2 fedd finhakket hvitløk

1 finhakket chili

1 stk lime

100 g smør

2 dl hvitvin

2 ss finhakket persille

1 ss finhakket gressløk

3 klyper flaksalt

½ ts grovmalt pepper

_____________________

Legg to ark bred folie på omtrent 60 cm i kryss slik at du får 4 sider. Ta nok et ark, og form som en skål. Denne skålen plasseres i foliens sentrum. Ha blåskjellene opp i folieskålen og kryst (press) over lime. Hell over hvitvin, og topp blåskjellene med et dryss av urter, chili, hvitløk, salt og pepper. Prikken over i`en, en klatt med smør på toppen der igjen.

Samle alle 8 foliehjørner og lag en knute på toppen. Plasser foliepakken på en varm grill eller som på bilde, en bålpanne. La blåskjellene dampe i 15 til 20 minutter til skjellene har åpnet seg ordentlig. Rist litt på foliepakken underveis i grillingen slik at skjellene får beveget seg litt.

De skjellene som ikke har åpnet seg under damp kastes. Spis blåskjellene rett ut av pakken, bruk kun hender. Bestikk forbudt. Bruk de tomme skjellene til å hente opp den gode kraften som ligger i pakken. Ikke kast pakken før alt er borte. Spis chilien også. Ikke spør hvorfor, bare gjør det. Stol på meg.

De flotteste blåskjellene jeg noen gang har sett. Og smakt.

En annen god måte å tilberede skjellene på er;

1 nøste blåskjell

1 finhakket rødløk

3 fedd finhakket hvitløk

1 finhakket rød chili

1 ts finhakket fersk ingefær

½ ts karri

3 klyper flaksalt

1 ss finhakket koriander

2 dl kremfløte

Tilberedes på samme måte. Gir en smak av fjerntliggende land og salt sjø. Bør spises med noen man er glad i.

  • Comments(0)//www.foodonsundays.com/#post26

Torsk med koriander & chili

SommersnadderPosted by foodonsunday 01 Jul, 2010 20:05

Jeg er hjemme alene. Nesten. Mine to prinsesser har reist med Mimi og kusine Julie for å besøke lille My i Finland, og min selvgående tenåringssønn som alltid synes jeg maser og overdriver, vil kun vie sin oppmerksomhet på 1. Kompiser og 2. Internett. På plass 17. finner du meg. Mor. Når jeg lager god mat, les: et eller annet med smeltet ost. Dog på plassen foran rydde rent tøy på plass i skapet. Så jeg er egentlig ganske fornøyd.

Etter å ha lovet taco til aftensmat for gutta (kompiser på overnatting, og jeg steg raskt opp på plass 15. forbi lekser), fant jeg ut at tiden var inne for min lenge påtenkte torskefusion. Og siden jeg samtidig er en smule usikker på resultatet er det greit at det kun er jeg som eventuelt lider meg igjennom måltidet. Altså torskefusion. Torsk fra det nordøstlige atlanterhav, ny norsk sommerkål fra utvalgt åker på østlandet. Bakes i folie på grillen. Deretter toppes den med en deilig smaksatt soyasaus.

Torsk med Koriander & Chili

Du trenger til 4 personer

800 g torskefilet, helst torskeloins (fra ryggen).

1 stor sommerkål

1 dl soyasaus

2 ss grovhakket koriander

1 ss finhakket rød chili

1 ts revet fersk ingefær

1 ts finhakket hvitløk

Olivenolje og meierismør

Kutt sommerkålen i tykke strimler og legg den på et ark aluminiumsfolie. Dryss over 1 ss olivenolje og 2 ss meierismør. Brett folien sammen.

Ta et nytt ark folie, og legg på torsken. Dryss 2 ss olivenolje, litt salt og pepper på fisken, før du avslutter med å legge grovhakket koriander på torsken. Brett sammen.

Nå blander du soyasaus, chili, ingefær og hvitløk og lar dette stå klart til fisken og kålen er ferdig.

Fikk du tak i torskeloins bør fisken ligge 4 minutter lenger på grillen enn kålen. Har du filet av torsk kan du beregne like lang tid på grillen. Omtrent 12 -15 minutter avhengig av hvor varm grillen din er. Det er selvfølgelig ikke noe i veien for å bake dette i ovnen inne når grillsesongen er over. Da kan du legge på 5 minutter ekstra.

Anrett tallerken med sommerkål og torsk, og hell deilig smaksatt soyasaus over.

Jeg likte det.

  • Comments(1)//www.foodonsundays.com/#post24

Gazpacho

SommersnadderPosted by foodonsunday 06 Jun, 2010 22:02

En nydelig sommerdag er snart over, og både små og store er godt fornøyde med helgen. Liggende på gresset drømmende om sommerens forestående Spaniatur, med solen stekende i ryggen, ble ikke valget vanskelig når spørsmålet om lunsj dukket opp. Det ble Gazpacho. Og jeg tror ikke det finnes noe bedre enn iskald grønnsaksuppe til lunsj, i skyggen av varm sommersol.

Gazpacho har sine røtter mange hundre år tilbake, og det finnes teorier om at den opprinnelig kom til Spania og Andalucia via Sri Lanka, at den var en arabisk suppe av brød og olivenolje, eller at Romerne hadde den med fra Italia sammen med edikk. Sikkert et snev av sannhet i alle teoriene. Helt sikkert er det at spanjolene begynte å bruke tomat i gazpachoen på 1700 tallet, etter at conquistadorene hadde lært å spise tomater av fattige italienske bønder. Fra tomat ble oppdaget i Spania på 1500 tallet og frem til 1700 tallet trodde spanjolene at tomat var en giftig plante.

Videre puttet de gamle spanske bondekonene (og sikkert de yngre) gammelt bedervet brød i suppen. De ville både bruke opp rester, og øke metthetsgraden. Jeg tipper det finnes like mange varianter av gazpachoer som det finnes spanske bondekoner, gamle og unge, og jeg er intet unntak, jeg må også selvfølgelig lage den på min egen måte. Og nei, jeg er ingen gammel bondekone.

Heldig for oss som er glad i tomater, og en tankevekker for de som ikke spiser tomater, forskning har funnet ut at tomater inneholder et kraftig antioksidant som heter lykopen, (som gir den klare og fine rødfargen i tomatene), og alt tyder på at lykopen er en av de antioksidantene som er mest forebyggende mot kreft. I tillegg gir den jo også et tonn andre deilige vitaminer. Ingen grunn til ikke å forsyne deg til du skjems med andre ord!

Du trenger en kraftig blender, eller en foodprocessor - alt skal kjøres kaldt (og selvfølgelig rått) til en flytende suppe.

Dette gir om lag 2 liter suppe

12 solmodne tomater

2 stk røde paprika

4 stilker stangselleri

2 stk agurk

1 stk lime

1 stk sitron

4 fedd finhakket hvitløk

1 stk rød chili

1 ss finhakket ingefær

1 ss flaksalt

1 dl eplejuice

3 ss eplecidereddik

1 ½ dl olivenolje

3 skiver gammelt brød uten skorpe

3 ss finhakket persille

1 ss finhakket basilikum

Det første du må gjøre er å flå tomatene. Husker du hvordan? kryss i toppen, vekk med stilken, kok i 30 sekunder til du ser skinnet slippe tomaten – rett ned i iskaldt vann, la vannet renne 1 minutt, skrell tomatene med fingrene. Lett som en plett.

Kutt så alle andre grønnsaker i biter à ca 1 -2 cm. Lime og sitron skal du skrelle, og du skal bruke ”kjøttet”, med saft og det hele. Kutt både den hele limen og den halve sitronen i 4 biter. Altså uten skall.

Del alle ingredienser i 3 nogenlunde like porsjoner, med mindre du har et monster av en blender. Du får nok ikke plass til alt i en batch. Ha derfor 1 del i blenderen ad gangen. Kjør hver del i 5 minutter til det har blitt en flytende suppe som ikke har noen biter. Eureka! (Egentlig er eureka uttrykket tillagt den greske matematikeren Arkimedes etter at han kom fram til at man kan måle volumet til en uregelmessig gjenstand ved å senke den ned i vann. Jeg bruker eureka når jeg har laget gazpacho).

La suppen stå i kjøleskap minst 2 timer før servering. Det beste resultatet får du når du lager suppen kvelden før. Jeg pleier å fylle opp tomme juicekartonger, og da er det ingen ting i veien for å ta med litt suppe ut i parken, på stranda eller hvorsomhelst… Bare husk at den skal være iskald. Og bør rystes før servering.

Som sagt. Eureka.

  • Comments(0)//www.foodonsundays.com/#post15