foodonsundays

foodonsundays

Prosjekt matblogg

Det var min søster som kom med idèen. Matblogg!! sier hun entusiastisk en formiddag i april, vi var på vei til mor for å tapetsere. Lag en matblogg med oppskriftene dine! Idèen om å tapetsere sammen med søster, hos mor, med to barn som har perfeksjonert masing på inn- og utpust, uten at noen av søstrene har et snev av erfaring i tapetfaget, skal jeg utdype i et eget innlegg litt senere.

Det føles med en gang litt skummelt og skulle dele oppskriftene sine med andre matglade mennesker. Litt fordi det er mange utrolig flinke og dyktige hobbykokker som antakelig kan mye mer om mat enn en rusten gammel kokk som meg, og litt fordi jeg egentlig ikke klarer å bruke oppskriftene selv - jeg må alltid gjøre noe annerledes. Hver gang. Med variert hell. Men jeg har tatt notater og bilder de ganger jeg er godt over middels fornøyd med resultatet. Det håper jeg du blir også!

Utgangspunktet i denne bloggen er oppskrifter som krever litt tid, men som gir mye tilbake. Oppskrifter for søndager, eller andre dager du har litt ekstra tid.. Men, du vil også finne raskere retter, sideretter, forretter, etterretter og retter man bare må lage når man fyser på noe godt. Men altså, flesteparten tar lang tid - og blir desto bedre.

Oppskriftene er forøvrig med mindre annet er oppgitt alltid til 4 personer.

Lykke til!

Og du! Du må gjerne "like"bloggen på Facebook - //foodonsundays.com

Livèchekylling med bacon og cognac

Når du har god tidPosted by foodonsunday 28 May, 2010 19:40

Jeg innrømmer glatt at jeg mer eller mindre har stjålet denne kyllingretten fra Nigella. Jeg håper at det kan fungere som et kvalitetsstempel i denne sammenhengen, i alle fall før jeg begynner å forandre på oppskriften. Jeg synes nemlig retten fortjener litt mer sødme. Jeg er også mer sjenerøs med baconet, og lar cognac og sukker koke helt inn til sirup før jeg monterer med meierismør og skraper sirupen ut av panna og over den gryteklare godbiten.

Vi skal av alle steder til Trøgstad for å finne Livèchekylling, og det jeg mener er en av Norges beste kyllingprodusenter. Løken gård. Trøgstad har fostret Rune Rudberg og Livèche kylling. Det er ingen tvil om at jeg setter mest pris på det siste.

Livèchekyllingen er god og lubben med sine rundt 3 kg, og er perfekt for en familie som teller 4 sultne. Kyllingen har fått lov til å leve i 81 dager, noe som er to til tre ganger lenger enn vanlige små magre kyllinger, og den koser seg med late dager og vegetabilsk fòr tilsatt urten løpstikke. (Livèche er det franske ordet på løpstikke. Oui??) Kyllingkjøttet er fyldig og smakfullt, og du kan faktisk kjenne at den kraftige løpstikken har satt sitt preg på kjøttet. Herlig!

Hvis du ikke får tak i Livèchekylling der du bor, kjøper du bare en annen kylling. Det er ikke verre enn det. Men, den må være fersk og helst veie opp mot 2 kg.

Du trenger til 4 - 6 personer (dette er en stor kylling!)

1 stk Livèchekylling på opptil 3 kg

300 g bacon i tykke strimler

2 dl Cognac

150 g meierismør

2 ss sukker

½ dl olivenolje til steking

_ _ _ _ _ _ _ _ _

Start med å skylle kyllingen godt i kaldt vann, og så tørk den godt. Pass på at det ikke ligger noe blodvann igjen inni kyllingen. Sett stekeovnen din på 170 grader.

Varm en stekepanne med olje og 50 g meierismør, og legg kyllingen opp ned i pannen. Brun kyllingen godt i et par minutter på middels varme til den får en deilig stekeskorpe. Legg kyllingen over i en ildfast form med de brunede brystene opp (!).

Hell av stekesjyen, og sett pannen tilbake på platen. Hell cognac i pannen, rør ut sukkeret og la væsken redusere til halvparten. Ha i resten av smøret (100g) og rør rundt. La dette koke inn til en tykk sirup, og hell forsiktig sirupen over kyllingen. Skyll pannen, stek bacon og legg baconet over kyllingen.

Nå, inn i ovnen i ca 3 timer. Sjekk selvfølgelig at det kommer klar kjøttsaft når du stikker forsiktig i den. La kyllingen hvile under et klede i 10 – 15 minutter før du serverer.

Siden vi er forsiktige med salt og pepper på denne kyllingen, foreslår jeg at du er litt mer sjenerøs på tilbehøret. Server gjerne hjemmelaget potetmos til. Og asparges. Norske asparges!

  • Comments(0)//www.foodonsundays.com/#post11