Gazpacho
SommersnadderPosted by foodonsunday 06 Jun, 2010 22:02En nydelig sommerdag er snart over, og både små og store er godt fornøyde med helgen. Liggende på gresset drømmende om sommerens forestående Spaniatur, med solen stekende i ryggen, ble ikke valget vanskelig når spørsmålet om lunsj dukket opp. Det ble Gazpacho. Og jeg tror ikke det finnes noe bedre enn iskald grønnsaksuppe til lunsj, i skyggen av varm sommersol.
Gazpacho har sine røtter mange hundre år tilbake, og det finnes teorier om at den opprinnelig kom til Spania og Andalucia via Sri Lanka, at den var en arabisk suppe av brød og olivenolje, eller at Romerne hadde den med fra Italia sammen med edikk. Sikkert et snev av sannhet i alle teoriene. Helt sikkert er det at spanjolene begynte å bruke tomat i gazpachoen på 1700 tallet, etter at conquistadorene hadde lært å spise tomater av fattige italienske bønder. Fra tomat ble oppdaget i Spania på 1500 tallet og frem til 1700 tallet trodde spanjolene at tomat var en giftig plante.
Videre puttet de gamle spanske bondekonene (og sikkert de yngre) gammelt bedervet brød i suppen. De ville både bruke opp rester, og øke metthetsgraden. Jeg tipper det finnes like mange varianter av gazpachoer som det finnes spanske bondekoner, gamle og unge, og jeg er intet unntak, jeg må også selvfølgelig lage den på min egen måte. Og nei, jeg er ingen gammel bondekone.
Heldig for oss som er glad i tomater, og en tankevekker for de som ikke spiser tomater, forskning har funnet ut at tomater inneholder et kraftig antioksidant som heter lykopen, (som gir den klare og fine rødfargen i tomatene), og alt tyder på at lykopen er en av de antioksidantene som er mest forebyggende mot kreft. I tillegg gir den jo også et tonn andre deilige vitaminer. Ingen grunn til ikke å forsyne deg til du skjems med andre ord!
Du trenger en kraftig blender, eller en foodprocessor - alt skal kjøres kaldt (og selvfølgelig rått) til en flytende suppe.
Dette gir om lag 2 liter suppe
12 solmodne tomater
2 stk røde paprika
4 stilker stangselleri
2 stk agurk
1 stk lime
1 stk sitron
4 fedd finhakket hvitløk
1 stk rød chili
1 ss finhakket ingefær
1 ss flaksalt
1 dl eplejuice
3 ss eplecidereddik
1 ½ dl olivenolje
3 skiver gammelt brød uten skorpe
3 ss finhakket persille
1 ss finhakket basilikum
Det første du må gjøre er å flå tomatene. Husker du hvordan? kryss i toppen, vekk med stilken, kok i 30 sekunder til du ser skinnet slippe tomaten – rett ned i iskaldt vann, la vannet renne 1 minutt, skrell tomatene med fingrene. Lett som en plett.
Kutt så alle andre grønnsaker i biter à ca 1 -2 cm. Lime og sitron skal du skrelle, og du skal bruke ”kjøttet”, med saft og det hele. Kutt både den hele limen og den halve sitronen i 4 biter. Altså uten skall.
Del alle ingredienser i 3 nogenlunde like porsjoner, med mindre du har et monster av en blender. Du får nok ikke plass til alt i en batch. Ha derfor 1 del i blenderen ad gangen. Kjør hver del i 5 minutter til det har blitt en flytende suppe som ikke har noen biter. Eureka! (Egentlig er eureka uttrykket tillagt den greske matematikeren Arkimedes etter at han kom fram til at man kan måle volumet til en uregelmessig gjenstand ved å senke den ned i vann. Jeg bruker eureka når jeg har laget gazpacho).
La suppen stå i kjøleskap minst 2 timer før servering. Det beste resultatet får du når du lager suppen kvelden før. Jeg pleier å fylle opp tomme juicekartonger, og da er det ingen ting i veien for å ta med litt suppe ut i parken, på stranda eller hvorsomhelst… Bare husk at den skal være iskald. Og bør rystes før servering.
Som sagt. Eureka.
- Comments(0)//www.foodonsundays.com/#post15