foodonsundays

foodonsundays

Prosjekt matblogg

Det var min søster som kom med idèen. Matblogg!! sier hun entusiastisk en formiddag i april, vi var på vei til mor for å tapetsere. Lag en matblogg med oppskriftene dine! Idèen om å tapetsere sammen med søster, hos mor, med to barn som har perfeksjonert masing på inn- og utpust, uten at noen av søstrene har et snev av erfaring i tapetfaget, skal jeg utdype i et eget innlegg litt senere.

Det føles med en gang litt skummelt og skulle dele oppskriftene sine med andre matglade mennesker. Litt fordi det er mange utrolig flinke og dyktige hobbykokker som antakelig kan mye mer om mat enn en rusten gammel kokk som meg, og litt fordi jeg egentlig ikke klarer å bruke oppskriftene selv - jeg må alltid gjøre noe annerledes. Hver gang. Med variert hell. Men jeg har tatt notater og bilder de ganger jeg er godt over middels fornøyd med resultatet. Det håper jeg du blir også!

Utgangspunktet i denne bloggen er oppskrifter som krever litt tid, men som gir mye tilbake. Oppskrifter for søndager, eller andre dager du har litt ekstra tid.. Men, du vil også finne raskere retter, sideretter, forretter, etterretter og retter man bare må lage når man fyser på noe godt. Men altså, flesteparten tar lang tid - og blir desto bedre.

Oppskriftene er forøvrig med mindre annet er oppgitt alltid til 4 personer.

Lykke til!

Og du! Du må gjerne "like"bloggen på Facebook - //foodonsundays.com

Rabarbracrumble

DesserterPosted by foodonsunday 21 Jun, 2010 13:17

Denne helgen ble hektisk og hyggelig. Min kjære hadde bursdag. Først naboer og gode venner på lørdag, stor stemning, før familien ble samlet på søndag. Som alltid veldig koselig.

Vi er midt i rabarbrasesongen, og det er derfor obligatorisk med en eller annen form for rabarbra. Jeg har spist rabarbrasuppe, og denne søndagen ble repertoaret utvidet med rabarbracrumble, en pai hvor deigen legges som et smuldrelokk over rabarbraen før den stekes. Helt herlig.

Men. Jeg har gjort noe man i utgangspunktet ikke skal gjøre. Jeg har ikke skrelt rabarbraen før bruk. FY! Men resultatet er en fantastisk farge. Jeg er mer enn godt fornøyd med resultatet.

Du trenger til 4 gode porsjoner

Til smuldredeig

100 g romtemperert meierismør

2,5 dl hvetemel

0,7 dl sukker

1/3 ts kanel

Til rabarbrakompott

5 dl rabarbra kuttet i biter à 2 cm (kun stilken, bladene er giftige)

2 nektariner kuttet i båter (skal ikke kokes)

70 g meierismør

2 dl sukker

1 vaniljestang delt på langs

__ __ __ __ __ __ __ __

Start med å vaske rabarbraen, og kutte den i biter. La rabarbraen ligge i rennende vann i 5 minutter etter at du har kuttet den. Da får du ut noe av garvesyren.

Lag smuldredeig. Bland alle ingredienser til deigen i en bolle og elt sammen ved hjelp av hendene eller en kjøkkenmaskin. Sett den kjølig til du har laget kompotten ferdig.

Bland rabarbra, sukker, smør og vaniljestang og gi det er oppkok, la det så småputre i 10 minutter. Rør minst mulig så du bevarer bitene av rabarbra. Sett kompotten til kjøling i 10 minutter.

Kutt nektarinen i båter og legg de i bunnen av en ildfast form.

Hell kompotten over nektarinen. Ikke ta ut vaniljestangen. Det er bare tøft når du serverer.

Smuldre deigen over kompotten.

Stek formen på 220 grader i om lag 15 minutter. Det skal være en gyllen stekeskorpe på deigen.

Server med vaniljeis og eventuelt finhakkede mandler.

Og akkurat som jeg trodde. Det smakte vidunderlig med et lite glass Henriot rosè til.

  • Comments(1)//www.foodonsundays.com/#post22