foodonsundays

foodonsundays

Prosjekt matblogg

Det var min søster som kom med idèen. Matblogg!! sier hun entusiastisk en formiddag i april, vi var på vei til mor for å tapetsere. Lag en matblogg med oppskriftene dine! Idèen om å tapetsere sammen med søster, hos mor, med to barn som har perfeksjonert masing på inn- og utpust, uten at noen av søstrene har et snev av erfaring i tapetfaget, skal jeg utdype i et eget innlegg litt senere.

Det føles med en gang litt skummelt og skulle dele oppskriftene sine med andre matglade mennesker. Litt fordi det er mange utrolig flinke og dyktige hobbykokker som antakelig kan mye mer om mat enn en rusten gammel kokk som meg, og litt fordi jeg egentlig ikke klarer å bruke oppskriftene selv - jeg må alltid gjøre noe annerledes. Hver gang. Med variert hell. Men jeg har tatt notater og bilder de ganger jeg er godt over middels fornøyd med resultatet. Det håper jeg du blir også!

Utgangspunktet i denne bloggen er oppskrifter som krever litt tid, men som gir mye tilbake. Oppskrifter for søndager, eller andre dager du har litt ekstra tid.. Men, du vil også finne raskere retter, sideretter, forretter, etterretter og retter man bare må lage når man fyser på noe godt. Men altså, flesteparten tar lang tid - og blir desto bedre.

Oppskriftene er forøvrig med mindre annet er oppgitt alltid til 4 personer.

Lykke til!

Og du! Du må gjerne "like"bloggen på Facebook - //foodonsundays.com

Tilslørte bondepiker

DesserterPosted by foodonsunday 14 Jul, 2010 23:24

Til helgen har jeg tatt på meg et lite oppdrag. 3 retter og nærmere 200 gjester. Og nei, jeg sover ikke spesielt godt om natten denne uken. Jeg er vant til litt færre gjester. Ca 197 færre. Gjestene ønsker tilslørte bondepiker til dessert, og siden jeg de siste årene kun har viet min oppmerksomhet til mer eller mindre tilslørte bypiker, føler jeg sterkt for å jukse litt i forkant. Her må rustne kunnskaper vekkes til live. Bondepikene har rett og slett gått for lut og kaldt vann.

Jeg liker det hjemmelagede rustikke utrykket, og må lage eplemosen selv. Synes det blir best slik. Jeg kutter eplene i båter, med skall, og baker de i ovnen med hjemmelaget kryddermelis. Veldig enkelt, og super godt. Noen synes epleskallet skal vekk, og det er opp til deg. Har du epler med kraftig skall, skreller du selvfølgelig. Eller kjøper eplemosen ferdig. Jeg ser at det også er en løsning her.

Du trenger til en god dessertbolle

4 store epler

3 dl sukker

½ fersk vaniljestang, delt på langs og så i 6 biter

1 knivspiss kanel

1 knivspiss kardemomme

8 kavringer

5 dl kremfløte

________________________

Start med å kjøre sukker, vaniljestang, kanel og kardemomme til kryddermelis i en blender eller foodprocessor.

Del eplene i båter, uten kjernehus, og legg de i en ildfast form. Strø over 2/3 av kryddermelisen og bak formen på 200 grader i en time. Avkjøles helt.

Knus kavringene til strøkavring å ha dette i en stekepanne med resten av kryddermelisen. Stek ved middels varme i 5-7 minutter mens du rører rundt. Unngå at melisen klumper seg til knekkbiter. Avkjøl også dette helt før du går videre.

Pisk kremfløten til fløyelsmyk krem, gjerne for hånd, da smaker den i tillegg kjærlighet.

Legg så eplebitene (ta med sirupen som ligger i formen), krem og kavring lagvis. Jeg pleier å legge to lag av hvert. Eple – krem – kavring – eple – krem – kavring. Avslutt alltid med kavring. Det er liksom regelen.

Bondepikene bør nytes dagsferske, de er mest spennende da..

  • Comments(0)//www.foodonsundays.com/#post27