foodonsundays

foodonsundays

Prosjekt matblogg

Det var min søster som kom med idèen. Matblogg!! sier hun entusiastisk en formiddag i april, vi var på vei til mor for å tapetsere. Lag en matblogg med oppskriftene dine! Idèen om å tapetsere sammen med søster, hos mor, med to barn som har perfeksjonert masing på inn- og utpust, uten at noen av søstrene har et snev av erfaring i tapetfaget, skal jeg utdype i et eget innlegg litt senere.

Det føles med en gang litt skummelt og skulle dele oppskriftene sine med andre matglade mennesker. Litt fordi det er mange utrolig flinke og dyktige hobbykokker som antakelig kan mye mer om mat enn en rusten gammel kokk som meg, og litt fordi jeg egentlig ikke klarer å bruke oppskriftene selv - jeg må alltid gjøre noe annerledes. Hver gang. Med variert hell. Men jeg har tatt notater og bilder de ganger jeg er godt over middels fornøyd med resultatet. Det håper jeg du blir også!

Utgangspunktet i denne bloggen er oppskrifter som krever litt tid, men som gir mye tilbake. Oppskrifter for søndager, eller andre dager du har litt ekstra tid.. Men, du vil også finne raskere retter, sideretter, forretter, etterretter og retter man bare må lage når man fyser på noe godt. Men altså, flesteparten tar lang tid - og blir desto bedre.

Oppskriftene er forøvrig med mindre annet er oppgitt alltid til 4 personer.

Lykke til!

Og du! Du må gjerne "like"bloggen på Facebook - //foodonsundays.com

Inès de Monclùs Rosado

Ukens vinanbefalingPosted by foodonsunday 12 Aug, 2010 08:53

Jeg nyter i disse dager slaraffenliv i Spania, og dagene går med til vanskelige avgjørelser som; skal man ligge på stranden eller ved badebassenget, skal det nytes avkjølt rosèvin eller drikkes iskald Estrella. Eller ja takk begge deler. Livet er overkommelig med andre ord. Det skal være forskjell på ferie og hverdag, og det er det her til gangs. Nå hører det med til historien at undertegnede benytter anledningen flittig til å kose seg i hverdagen også – men her blir det ekstra mye kos, og kaloriene forsøker jeg å ikke tenke på.

Jeg har utvidet min rosèhorisont med kanskje 10 nye men gjennomgående gode produsenter i sommer, noen tilgjengelige i Norge, andre ikke. Ukens vinanbefaling, rosèvinen Inès de Monclùs Rosado er en av mine favoritter, og du finner den garantert i de fleste butikker, jeg mener vinmonopol i Norge. Prisen er det ikke noe å si på. kr. 115,- er value for money.

Rosèvin lages på samme måte som hvitvin, men av blå druer. Vinen presses etter kun få timer med skallkontakt, og etter en kort maserasjonstid (maserasjon = bløte opp og trekke ut faste stoffer i en væske) siles mosten, og gjæringen fortsetter i ståltanker - i underkant av 20 grader, for å oppnå den beste og mest naturlige friskheten i vinen. Rosèvin kan lages i flere tørrhetsgrader, og gjæringen stoppes i så måte etter ønsket og oppnådd grad av sødme.

Bodegas Monclùs er et moderne vineri i Somontano i den nordøstlige delen av Spania, ved foten av Pyreneene. Huset ble etablert i 1980, da en lidenskapelig ambisiøs kvinne med det fantastiske navnet Mercedes Inès Monclùs gjorde drøm til virkelighet, og la ut på sitt livs eventyr. Med en stor visjon for fremtiden sa kvinnen opp sin daværende forskerstilling, og dedikerte kropp og sjel til vinlaging. Etter tre år med studier og eksperimentering med mer utradisjonelle druetyper, lager hun nå viner med tradisjonelle druer som Tempranillo og Macabeo, og internasjonale druer som Merlot og Chardonnay. Ukens vin er laget av 90% Cabernet Sauvignon og 10% Merlot.

Inès De Monclùs Rosado er tiltrekkende lys rød i fargen, og nesen preges av røde epler, bringebær, jordbær og lakris. Vinen har medium syre, et lite sting av tanniner, lav sødme, god frukt og laaang finish. Du kan drikke den til fisk, skalldyr, pasta, kylling eller salat. Eller du drikker den med en isbit i glasset. Alene. På en terrasse i Spania. Alt er like fullkomment.

Señorita Mercedes lager også herlige og friske hvitviner, kraftige og komplekse rødviner. Og som sagt himmelske rosèviner. Hun satset, og jeg drikker hennes vin med respekt. Hun lyktes, og jeg drikker hennes vin med ærbødighet.

God helg!

  • Comments(0)//www.foodonsundays.com/#post29