foodonsundays

foodonsundays

Prosjekt matblogg

Det var min søster som kom med idèen. Matblogg!! sier hun entusiastisk en formiddag i april, vi var på vei til mor for å tapetsere. Lag en matblogg med oppskriftene dine! Idèen om å tapetsere sammen med søster, hos mor, med to barn som har perfeksjonert masing på inn- og utpust, uten at noen av søstrene har et snev av erfaring i tapetfaget, skal jeg utdype i et eget innlegg litt senere.

Det føles med en gang litt skummelt og skulle dele oppskriftene sine med andre matglade mennesker. Litt fordi det er mange utrolig flinke og dyktige hobbykokker som antakelig kan mye mer om mat enn en rusten gammel kokk som meg, og litt fordi jeg egentlig ikke klarer å bruke oppskriftene selv - jeg må alltid gjøre noe annerledes. Hver gang. Med variert hell. Men jeg har tatt notater og bilder de ganger jeg er godt over middels fornøyd med resultatet. Det håper jeg du blir også!

Utgangspunktet i denne bloggen er oppskrifter som krever litt tid, men som gir mye tilbake. Oppskrifter for søndager, eller andre dager du har litt ekstra tid.. Men, du vil også finne raskere retter, sideretter, forretter, etterretter og retter man bare må lage når man fyser på noe godt. Men altså, flesteparten tar lang tid - og blir desto bedre.

Oppskriftene er forøvrig med mindre annet er oppgitt alltid til 4 personer.

Lykke til!

Og du! Du må gjerne "like"bloggen på Facebook - //foodonsundays.com

Tzatziki

TilbehørPosted by foodonsunday 24 May, 2010 14:56

Tzatziki er en gresk yoghurt dip som passer utmerket som tilbehør til for eksempel sommerbuffeten eller til deilig grillmat -, og her må det formidles med fynd og klem ; grill er så mye mer enn pølser! Jeg vet at mange mener at man griller når man legger pølser på en grill men det er faktisk å grille pølser. Hvis jeg blir invitert på grillparty og jeg får servert ordinære grillpølser fra kjedelige Grillpølsestad, da….. jeg er ganske sær. Hvis det derimot er snakk om grove hjemmelagede pølser (til nød fra pølsemaker) kan det likevel fungere. Snart skal jeg legge ut en oppskrift på hjemmelagede kylling- og salviepølser. De er himmelske, og lette å lage. Så hvorfor ikke investere i en time på kjøkkenbenken og la barna få lage sine egne pølser? Et flott barndomsminne å ta med seg, og jeg garanterer at de spiser dobbelt så mye. Og får i seg halvparten salt og nitrater. Kjøttvarer er ofte tilsatt nitrat både for å få en rødere farge og for holdbarheten. Nitrat kan omdannes til nitritt og så videre til nitrosaminer i kroppen og disse stoffene kan være kreftframkallende i større mengder. Blablablablabla….. Hvor var jeg? Jo, du kan servere tzatziki ved siden av grillede biffer, koteletter, kylling, grønnsaker og det er nydelig til grillet fisk. Eller du kan rett og slett bare fråtse i tzatziki og lyst brød. Deilig!

En ting til. Hvis du har anledning; lag tzatzikien dagen før! Da får hvitløken satt seg skikkelig i smeten (betyr røre), og den er hundre ganger mer smakfull! Og lag alltid en stor porsjon, kjekt å ha i kjøleskapet hvis du er småsulten en kveld.

Du trenger til en god porsjon (6-8 pers)

800 g gresk yoghurt. Matyoghurt fra Tine går til nød. Yoghurt naturell er ubrukelig til formålet.

2 ts knust flaksalt

1 ts grovmalt pepper

I lime

0,5 dl olivenolje

2 agurker

3 fedd fiiinhakket hvitløk

1 stk kalamataoliven

Start med å helle (eller faktisk grave ut med skje – den er deilig og tykk!!) yoghurten i en bolle, ha i salt, pepper, saften fra 1 stk lime, olje og hvitløk, og bland dette godt sammen. Vask agurken (vi bruker selvfølgelig skallet) og riv agurkene på et grovt rivjern – også kjent som svigermor, alt ettersom.

Nå kommer det aller viktigste! Press alt vannet ut av agurken! Det gjør du best ved å ha agurken i et kjøkkenhåndkle, og tvinne rundt (som om du vrir opp en fille) til du har en tørr agurkball. Rør dette så inn i yoghurten, og vips er du ferdig! Lett som en plett! La den stå minst en halvtime før du serverer.

Legg en romslig porsjon tzatziki på en tallerken, hell over 1 ss olivenolje, legg en kalamataoliven på midten, 2 runder med pepperkverna ….og du kan drømme deg bort til de greske strender…

  • Comments(0)//www.foodonsundays.com/#post3