foodonsundays

foodonsundays

Prosjekt matblogg

Det var min søster som kom med idèen. Matblogg!! sier hun entusiastisk en formiddag i april, vi var på vei til mor for å tapetsere. Lag en matblogg med oppskriftene dine! Idèen om å tapetsere sammen med søster, hos mor, med to barn som har perfeksjonert masing på inn- og utpust, uten at noen av søstrene har et snev av erfaring i tapetfaget, skal jeg utdype i et eget innlegg litt senere.

Det føles med en gang litt skummelt og skulle dele oppskriftene sine med andre matglade mennesker. Litt fordi det er mange utrolig flinke og dyktige hobbykokker som antakelig kan mye mer om mat enn en rusten gammel kokk som meg, og litt fordi jeg egentlig ikke klarer å bruke oppskriftene selv - jeg må alltid gjøre noe annerledes. Hver gang. Med variert hell. Men jeg har tatt notater og bilder de ganger jeg er godt over middels fornøyd med resultatet. Det håper jeg du blir også!

Utgangspunktet i denne bloggen er oppskrifter som krever litt tid, men som gir mye tilbake. Oppskrifter for søndager, eller andre dager du har litt ekstra tid.. Men, du vil også finne raskere retter, sideretter, forretter, etterretter og retter man bare må lage når man fyser på noe godt. Men altså, flesteparten tar lang tid - og blir desto bedre.

Oppskriftene er forøvrig med mindre annet er oppgitt alltid til 4 personer.

Lykke til!

Og du! Du må gjerne "like"bloggen på Facebook - //foodonsundays.com

O store traktkantarell!

Når du har god tidPosted by foodonsunday 10 Oct, 2010 22:08

Jeg elsker å gå i skogen når det er høst. Klar luft. Klare tanker. Nydelige farger. Sopp. Og bevegelse av en kropp som ikke alltid får det den behøver. Mosjon.

Soppsuppe, eller traktktantarellsuppe som i dette tilfellet, er noe av det enkleste man kan lage. Og beste ifølge min kone.

Fres sopp i godt smør, kok opp med kraft og fløte, og garner med sprøstekte kantareller. Ferdig. Når jeg lager slik suppe bruker jeg aldri oppskrift, men hvis du aldri har laget slik suppe før anbefaler jeg at du gjør omtrent som følger;

Plukk 2 liter traktkantarell til 2-4 deilige porsjoner suppe. Pust med magen på turen. Det er lov å hvine høyt når du finner mye kantarell. Det er lov å le også. Men fortell aldri noen om stedet.

Fres 1 liter kantarell i 200 gram godt brunet smør i en tykkbunnet kjele, fres til gyllent og mykt. En klype salt og tre runder med pepperkverna. En god regel er at man aldri skal salte og pepre noe før det skal koke, koking reduserer væske og forsterker smak (herav hensikten) og det kan derfor være vanskelig å ”treffe” med saltet. Men en god regel har selvfølgelig et lite unntak. Pass bare på at du ikke salter for mye når du steker.

Hell over 1,2 liter god kjøttkraft (ja, du får lov til å bruke buljongterninger) og 3 dl fløte.

Kok sopp og kraft i 30 minutter, bruk deretter stavmikser og tilintetgjør soppen i suppen. Den skal moses. Og jevne suppen. Synes du den er litt tynn, jevner du med 1-2 ss maisena i ½ dl kaldt vann. Det gjør jeg av og til.

Mens suppen koker smørsteker du resten av kantarellene slik at det blir hele og gode soppbiter i suppen. Husk at smøret skal være brunt (ikke brent) når du har i soppen, kaldt smør er synonymt med kokt sopp. Vi skal steke. Et godt tips er forresten å tørke soppen på avispapir i et par dager før du skal tilberede – den er vanligvis litt for fuktig for steking.

Fordel de smørstekte kantarellene i suppetallerkenene, og hell over varm suppe. Spis med entusiasme og godt brød.

Og ja, her kommer litt tørr fakta om en relativt fuktig sopp.

Traktkantarellen er lett å kjenne igjen på den gule stilken, men kan variere i farge fra lys brun til grå på toppen. Jeg for min del synes den er bedre jo gulere stilk og lysere topp. Den gjemmer seg i barskog med surt jordsmonn, og gjerne i lyng og mose. Og som datteren min på 5 år sier; den står aldri alene.

I skogen ser herligheten slik ut..

  • Comments(1)//www.foodonsundays.com/#post30