foodonsundays

foodonsundays

Prosjekt matblogg

Det var min søster som kom med idèen. Matblogg!! sier hun entusiastisk en formiddag i april, vi var på vei til mor for å tapetsere. Lag en matblogg med oppskriftene dine! Idèen om å tapetsere sammen med søster, hos mor, med to barn som har perfeksjonert masing på inn- og utpust, uten at noen av søstrene har et snev av erfaring i tapetfaget, skal jeg utdype i et eget innlegg litt senere.

Det føles med en gang litt skummelt og skulle dele oppskriftene sine med andre matglade mennesker. Litt fordi det er mange utrolig flinke og dyktige hobbykokker som antakelig kan mye mer om mat enn en rusten gammel kokk som meg, og litt fordi jeg egentlig ikke klarer å bruke oppskriftene selv - jeg må alltid gjøre noe annerledes. Hver gang. Med variert hell. Men jeg har tatt notater og bilder de ganger jeg er godt over middels fornøyd med resultatet. Det håper jeg du blir også!

Utgangspunktet i denne bloggen er oppskrifter som krever litt tid, men som gir mye tilbake. Oppskrifter for søndager, eller andre dager du har litt ekstra tid.. Men, du vil også finne raskere retter, sideretter, forretter, etterretter og retter man bare må lage når man fyser på noe godt. Men altså, flesteparten tar lang tid - og blir desto bedre.

Oppskriftene er forøvrig med mindre annet er oppgitt alltid til 4 personer.

Lykke til!

Og du! Du må gjerne "like"bloggen på Facebook - //foodonsundays.com

Focaccia

TilbehørPosted by foodonsunday 24 May, 2010 21:13

Focaccia er et italiensk brød stekt i langpanne. Litt tykkere enn en amerikansk pizzabunn, og gjerne toppet med olje, urter, salt, oliven og soltørkede tomater. Men kanskje ikke alt på en gang. Min favoritt er god olivenolje, hakkede urter, litt parmesan og rikelig med flaksalt.

Du kan servere focaccia til gryter, til grillretter, fiskeretter og alle typer braiserte retter. Ikke glem forretter. For ikke å snakke om at det er helt herlig til hjemmelagede supper. Det kalles forresten braisere når man steker i ovn, gjerne i en støpejernsgryte, med en form for væske (vin, buljong etc), og råvaren er dekket med lokk, folie eller vått bakepapir. Lav varme og lang tid. Min favoritt av alle ulike tilberedningsmåter. Alltid sikret et smakfullt og mørt resultat!

Det er mye olje i focaccia, og det skal det være. Jeg tipper du må løpe en liten maraton eller sykle birken for å nullstille kaloribalansen i kroppen hvis du tar rikelig for deg. Og det bør du gjøre. Og det er verdt det. Jeg trøster meg med at jeg må ha like mye aktivitet for å bli kvitt en stor pose potetgull, en stor sjokolade, eller hvis jeg koser meg med en god flaske vin. Så jeg spiser focaccia. Gjerne med litt god vin fra Italia. Og kanskje en liten bit sjokolade til dessert. Og så kanskje med et lite glass vin santo til den doble espressoen. Herlig !! Jeg har ryggrad som en glassmanet.

Du trenger til 4 personer ( 1 liten focaccia)

7 dl hvetemel

25 g fersk gjær

2 ts salt

0,5 dl olje

1 ss ferskpresset lime

2 dl kaldt vann

Smuldre gjæren opp i vannet og rør rundt til alt er oppløst. Bland så alle ingredienser i en kjøkkenmaskin, og rør forsiktig sammen i 2 minutter. Deigen skal være passe klebrig og skal sitte fast på fingrene. Nå er deigen kald, og for at gjæren skal heve trenger den å få i seg litt varme. Du skal derfor bruke kjøkkenmaskinen for det den er verdt, og kjøre deigen i 30 min på litt over middels hastighet. Deigen er ferdig når den holder rundt 37-40 grader. Gjær er en levende sopp, og trenger som alt annet levende mat, vann og oksygen. I en deig får gjærsoppen mat fra stivelsen i melet, vann fra deigvæsken, og oksygen får den ved at deigen blir knadd. Gjær puster så ut karbondioksid, og det er denne gassen som gjør at deigen hever. Gjæren trenger også varme, og trives best ved temperatur på pluss 37 grader, og dør hvis det blir over 50 grader.

Nå har du kjørt deigen i en halv time, og den holder kroppstemperatur. Den er skikkelig seig og deilig, og - så langt så bra. Deigen kan du sette til heving et lunt sted i 30 min mens du lager en god topping til brødet ditt.

1 liten neve persille

1 liten neve basilikum

1 liten neve rosmarin

1 ss finrevet parmesan

1 dl god olivenolje

1 ss ferskpresset sitron

1 ts salt

Kjør dette sammen i en blender slik at du får en delikat grønn saus.

Ta så et stekebrett og hell på 1 dl olje. Fordel oljen på midten av brettet og legg så deigen oppi oljen. Trykk deigen utover med fingrene tilsvarende en tykk pizzabunn (ca 2 cm høy). Bruk så tomlene til å lage groper i deigen (trykk tommelen helt ned i plata) og det skal være like stor avstand mellom gropene som gropene er brede i diameter (yes?), og deretter fordeler du den grønne sausen (du kan egentlig kalle den pesto selv om den mangler et par ingredienser…) over hele deigen.

Lå nå deigen heve igjen, 30 min.

Strø over passelige mengder (1-3 ts) flaksalt, og stek brødet på 220 grader i ca 20 minutter til det får den flott gyllen farge. Avkjøles litt og nytes mye.

  • Comments(0)//www.foodonsundays.com/#post4