foodonsundays

foodonsundays

Prosjekt matblogg

Det var min søster som kom med idèen. Matblogg!! sier hun entusiastisk en formiddag i april, vi var på vei til mor for å tapetsere. Lag en matblogg med oppskriftene dine! Idèen om å tapetsere sammen med søster, hos mor, med to barn som har perfeksjonert masing på inn- og utpust, uten at noen av søstrene har et snev av erfaring i tapetfaget, skal jeg utdype i et eget innlegg litt senere.

Det føles med en gang litt skummelt og skulle dele oppskriftene sine med andre matglade mennesker. Litt fordi det er mange utrolig flinke og dyktige hobbykokker som antakelig kan mye mer om mat enn en rusten gammel kokk som meg, og litt fordi jeg egentlig ikke klarer å bruke oppskriftene selv - jeg må alltid gjøre noe annerledes. Hver gang. Med variert hell. Men jeg har tatt notater og bilder de ganger jeg er godt over middels fornøyd med resultatet. Det håper jeg du blir også!

Utgangspunktet i denne bloggen er oppskrifter som krever litt tid, men som gir mye tilbake. Oppskrifter for søndager, eller andre dager du har litt ekstra tid.. Men, du vil også finne raskere retter, sideretter, forretter, etterretter og retter man bare må lage når man fyser på noe godt. Men altså, flesteparten tar lang tid - og blir desto bedre.

Oppskriftene er forøvrig med mindre annet er oppgitt alltid til 4 personer.

Lykke til!

Og du! Du må gjerne "like"bloggen på Facebook - //foodonsundays.com

Pommes Fusion

PoteterPosted by foodonsunday 14 Jun, 2011 21:41

Dette er ment i all enkelhet å være et trivelig samarbeid mellom allerede godt etablerte Pommes Anna, og Pommes de Terre a la Provencale. To i utgangspunktet smakfulle og delikate potetretter hvis funksjonalitet allerede er tilnærmet fullkommen. Gode bunnlinjer etter sunn organisk vekst de siste femti år kan de selvfølgelig også vise til. Men jeg vil helst kludre det til litt.

Vi tar potetkakeformen til Pommes Anna, og urtene fra Provencale. Vi går rett på sak, og kaster ikke tiden bort på fjas – her skal fusjoneres.

Du trenger til en middels form (4 -6 pers)

6 – 8 store poteter

1,5 dl god olivenolje. Det er viktig når jeg skriver god olivenolje at den er god. Det skal være en Extra Virgin olje. Intet mindre. Eller til nød en jomfruolje. Der går grensen. Soyaolje og annet skvip kan du bare glemme.

1 dl finhakket persille

1 ss finhakket hvitløk

Saften av 1 stk lime

1 ts salt

1 ts grovhakket pepper

Skrell potetene (hvis ikke nypoteter, eller søte små franske), tørk de, og skjær tynne tynne skiver på en mandolin (ikke gitaren til kjæresten men kjøkkenredskapet), eller ostehøvel. Ha potetene i en stor pose. Hell over olje, persille, hvitløk, limesaft, salt og pepper, og kna godsakene inn i potetene.

Legg gjerne bakepapir i den ildfaste formen, så blir det lettere å få potetene ut når de er ferdige.

Legg potetene lagvis i formen og press de sammen. Hvis det pipler mye saft (olje/lime/vann) ut når du presser, så forsøk å få det vekk.

Dette er jo en potetkake, så press under steketiden er utrolig viktig. Bruk fantasien og vær kreativ. Jeg brukte en mindre ildfast form og steiner (rene!). Tungt, og godt press i ovnen. Perfekt.

Steketid er om lag 90 minutter på 190 grader, deretter 20 minutter uten ”pressmiddel” – jeg synes det er rustikt med en liten stekeskorpe på potetene.

Løft kaken ut, og skjær opp i passelige stykker.

Ps. Hvis du er et produkt av planlegging - forbered kaken dagen i forveien. Så avkjøler du bare formen på benken noen timer, smokker den i kjøleskapet over natten, og kaken er ENDA bedre når du varmer den opp igjen. Jeg lover.

  • Comments(0)//www.foodonsundays.com/#post40