foodonsundays

foodonsundays

Prosjekt matblogg

Det var min søster som kom med idèen. Matblogg!! sier hun entusiastisk en formiddag i april, vi var på vei til mor for å tapetsere. Lag en matblogg med oppskriftene dine! Idèen om å tapetsere sammen med søster, hos mor, med to barn som har perfeksjonert masing på inn- og utpust, uten at noen av søstrene har et snev av erfaring i tapetfaget, skal jeg utdype i et eget innlegg litt senere.

Det føles med en gang litt skummelt og skulle dele oppskriftene sine med andre matglade mennesker. Litt fordi det er mange utrolig flinke og dyktige hobbykokker som antakelig kan mye mer om mat enn en rusten gammel kokk som meg, og litt fordi jeg egentlig ikke klarer å bruke oppskriftene selv - jeg må alltid gjøre noe annerledes. Hver gang. Med variert hell. Men jeg har tatt notater og bilder de ganger jeg er godt over middels fornøyd med resultatet. Det håper jeg du blir også!

Utgangspunktet i denne bloggen er oppskrifter som krever litt tid, men som gir mye tilbake. Oppskrifter for søndager, eller andre dager du har litt ekstra tid.. Men, du vil også finne raskere retter, sideretter, forretter, etterretter og retter man bare må lage når man fyser på noe godt. Men altså, flesteparten tar lang tid - og blir desto bedre.

Oppskriftene er forøvrig med mindre annet er oppgitt alltid til 4 personer.

Lykke til!

Og du! Du må gjerne "like"bloggen på Facebook - //foodonsundays.com

Nakkekoteletter & Rosmarin

Når du har god tidPosted by foodonsunday 11 Jul, 2011 21:57

Jeg vet ikke om noe som lukter så deilig som rosmarin.

Rosmarin kommer naturlig fra områdene rundt Middelhavet, og vi vet at den har blitt godt nyttet siden 1300 tallet. Rosmarin brukes som smakstilsetter i matlaging, som medisin, og som virkestoff i kosmetiske produkter.

Bladene inneholder eteriske oljer med kamfer, linalol, karyofyllen, pinen, kamfen, borneol med flere. I tillegg er også rosmarin kjent for innholdet av flavonoider (et antioksidant), og garvestoffer (en syre som gir litt bitter smak)

Plantens egenskaper er fantastiske, og hvis man skal tro på den som mener å vite noe om rosmarin, er det ingenting den ikke kurerer. Appetittstimulerende, fordøyelsesfremmende, galledrivende, urindrivende, luftdrivende, leverstyrkende, magestyrkende, krampereduserende på mage og tarm, svettedrivende, smertestillende, sirkulasjonsfremmende, blodtrykksøkende, antiseptisk, soppdrepende, oppkvikkende, stimulerende, nervestyrkende, antidepressiv, sårlegende, fremmer arrdannelse, betennelseshemmende, hårstyrkende, antirevmatisk og i tillegg altså full av antioksidanter. Du kan bruke den mot Alzheimer, grå stær, hoste, forstuinger, åreknuter og flass. Kok te på den og den løser magekramper, er vanndrivende, styrker hjertet og høyner blodtrykket. En eterisk olje av rosmarin får man ved dampdestillasjon, og den er sterkt antiseptisk og stimulerende. Den har også en svakt bedøvende og regulerende virkning på både kropp og psyke, før oljen til slutt og endelig er oppkvikkende, og fremmer god hukommelse samt øker selvtilliten.

Slå den.

Jeg bruker den som smakstilsetter. Kjøtt, spesielt kylling og svin, fisk og grønnsaker. Alt smaker deilig med rosmarin. Anvender du i tillegg sitron til dine rosmarinretter blir gevinsten et himmelrike av duft og smak. Du finner antakelig ikke to råvarer som komplimenterer hverandre med like mye lidenskap.

Retten jeg har laget er verken sofistikert, raffinert eller vanskelig å lage – den er bare veldig veldig god. Og ja, skal vi tro bedreviterne motvirker den flass også.

Jeg beregner 1 - 2 nakkekoteletter per person. De svinner en god del i prosessen.

Det første jeg gjør er å marinere kjøttet i en pose noen timer.

Du trenger;

1 dl god extra virgin olivenolje

2 dl rosmaringrener (1/2 buske), så vidt kuttet litt. Ikke bruk ”stammen” – plukk av bladene.

1 sitron, nærmere bestemt saften av denne.

3 fedd hvitløk som er finkuttet, gjerne med millimeter presisjon. Det tar seg alltid godt ut.

Og en plastpose hvor du blander alt sammen. La de ligge i posen i minst 2 timer.

Så kommer trikset. Legg kotelettene to og to i en stekepose (kjøpes i vanlig butikk)

Pass på slik at du får med marinaden over i stekeposen. Strø over en god klype salt og grovkvernet pepper på kotelettene, og lukk posen etter pakkens anvisning.

Klipp ett lite hull i posens hjørne, og pass på at dette hullet vender oppover. Hullets egenskap er å hindre at posen sprekker i ovnen. Oppover skal hullet peke fordi kotelettene slipper saft under stekingen, og denne kjøttsaften blandet med olje, sitron og rosmarin blir til slutt en fantastisk sjy som løfter retten til nye høyder når du legger den oppå hjemmelaget potetstappe ved servering. Hver minste lille nanoliter skal ut av den stekeposen og over på tallerken.

Legg posene på et stekebrett og stek kotelettene på 180 grader i 2 timer.

Vis forsiktighet når du klipper opp posen, den inneholder damp og er fort gjort å brenne seg på.

Legg kotelettene over på tallerken, og server med hjemmelaget potetstappe, ovnstekte poteter eller bare masse god grønn salat og litt godt brød. Alt fungerer med rosmarin. Husk sjyen.

Og hvem vet. Kanskje rosmarin styrker kjærligheten også.

  • Comments(1)//www.foodonsundays.com/#post42