foodonsundays

foodonsundays

Prosjekt matblogg

Det var min søster som kom med idèen. Matblogg!! sier hun entusiastisk en formiddag i april, vi var på vei til mor for å tapetsere. Lag en matblogg med oppskriftene dine! Idèen om å tapetsere sammen med søster, hos mor, med to barn som har perfeksjonert masing på inn- og utpust, uten at noen av søstrene har et snev av erfaring i tapetfaget, skal jeg utdype i et eget innlegg litt senere.

Det føles med en gang litt skummelt og skulle dele oppskriftene sine med andre matglade mennesker. Litt fordi det er mange utrolig flinke og dyktige hobbykokker som antakelig kan mye mer om mat enn en rusten gammel kokk som meg, og litt fordi jeg egentlig ikke klarer å bruke oppskriftene selv - jeg må alltid gjøre noe annerledes. Hver gang. Med variert hell. Men jeg har tatt notater og bilder de ganger jeg er godt over middels fornøyd med resultatet. Det håper jeg du blir også!

Utgangspunktet i denne bloggen er oppskrifter som krever litt tid, men som gir mye tilbake. Oppskrifter for søndager, eller andre dager du har litt ekstra tid.. Men, du vil også finne raskere retter, sideretter, forretter, etterretter og retter man bare må lage når man fyser på noe godt. Men altså, flesteparten tar lang tid - og blir desto bedre.

Oppskriftene er forøvrig med mindre annet er oppgitt alltid til 4 personer.

Lykke til!

Og du! Du må gjerne "like"bloggen på Facebook - //foodonsundays.com

Verdens beste tomatsaus

Når du har god tidPosted by foodonsunday 25 May, 2010 11:54

Jeg må innledningsvis forsøke å overbevise deg slik at du gladelig investerer 6 minutter ekstra. Du skal faktisk flå tomatene selv istedenfor å kjøpe hermetiserte tomater. Hermetiserte tomater smaker nemlig bare surt. Det hjelper kanskje på overbevisningen hvis jeg forteller at jeg har hørt at man mister potensen av hermetiserte tomater? Ikke bruker vi ferske tomater med skall heller. Det er det bare sjusker som gjør, og da kan faktisk ørene falle av. Så vi gjør det ordentlig.

Sist jeg tok tiden brukte jeg 6 minutter fra jeg tok tomatene ut av kjøleskapet og til de lå ferdig uten skall på en tallerken. Det er det vel verdt synes jeg.

Du trenger til ca 1 liter ferdig saus

10 store solmodne tomater

Saften av 1 ferskpresset lime

1 stor finhakket rødløk

4 fedd finhakket hvitløk

1 dl olivenolje

1,5 dl finhakket frisk basilikum

1,5 dl finhakket frisk persille

2 ts grovmalt pepper

2 ts salt

3 ts sukker

_ _ _ _ _ _ _ _ _

Før vi starter skal jeg kjapt introdusere deg for et kult kokkeutrykk du kan imponere venner eller familie med; mice en place. Det betyr kort og godt at du skal forberede deg. Finne frem alle ingredienser, hakke løken ferdig, hakke urter, sette frem kjeler og oljer, slik at alt er klart når du starter med den egentlige matlagingen. Du skal unngå pauser for å gå i butikken og handle mel med andre ord. Mice en place uttales for øvrig miz an plas, så lek at du er en kjekkas fra Lommedalen når du uttaler det franske utrykket. Da er vi klare.

Start med å koke opp rikelig med vann i en kjele som rommer minst 3 liter.

Snitt tomatene på toppen og skjær ut den grønne resten fra stilken, den spiser vi jo aldri.

Finn frem en bolle, som igjen rommer minst 3 liter, og fyll den med iskaldt vann. Sett den klar ved siden av komfyren – denne skal du avkjøle tomatene i. Legg så tomatene forsiktig i det kokende vannet og la de syde i om lag 40 – 60 sekunder. Du må følge med hele tiden, og tomatene er ferdige når skallet ser ut til å slippe litt i kanten. Ha tomatene raskt over i det kalde vannet slik at varmeprosessen avsluttes.

Nå kan du lett ta av skallet med fingrene. Så må du grovhakke tomatene og legge de i en sil. La tomatsaften renne av slik at bare kjøttet fra tomaten ligger igjen i silen.

Varm en tykkbunnet kjele og ha oppi 1 dl olivenolje. La rødløken og hvitløken surre i oljen til det er mykt og gyllent, vær forsiktig med varmen – det skal ikke være stekeskorpe på løken eller hvitløken. Myk og gyllen løk. Ca 5 minutter.

Ha i de grovhakkede tomatene, ferskpresset lime, salt, pepper, sukker (dette balanserer syren), urter, og la sausen småputre med lokket på 23.30 i 30 minutter. Rør om innimellom, og smak til om du ønsker mer salt. Ferdig! Enkelt og perfekt, som Hellstrøm ville sagt.

Kok pasta (det gjør du selvfølgelig når det er 10 minutter igjen av koketiden til sausen) og topp pastaen med hjemmelagede kjøttboller og din deilige tomatsaus. Litt ekstra grovkvernet pepper og spander rikelig med god parmesan eller lagret peccorino. Ungene spiser til de får krampe.

  • Comments(4)//www.foodonsundays.com/#post5