foodonsundays

foodonsundays

Prosjekt matblogg

Det var min søster som kom med idèen. Matblogg!! sier hun entusiastisk en formiddag i april, vi var på vei til mor for å tapetsere. Lag en matblogg med oppskriftene dine! Idèen om å tapetsere sammen med søster, hos mor, med to barn som har perfeksjonert masing på inn- og utpust, uten at noen av søstrene har et snev av erfaring i tapetfaget, skal jeg utdype i et eget innlegg litt senere.

Det føles med en gang litt skummelt og skulle dele oppskriftene sine med andre matglade mennesker. Litt fordi det er mange utrolig flinke og dyktige hobbykokker som antakelig kan mye mer om mat enn en rusten gammel kokk som meg, og litt fordi jeg egentlig ikke klarer å bruke oppskriftene selv - jeg må alltid gjøre noe annerledes. Hver gang. Med variert hell. Men jeg har tatt notater og bilder de ganger jeg er godt over middels fornøyd med resultatet. Det håper jeg du blir også!

Utgangspunktet i denne bloggen er oppskrifter som krever litt tid, men som gir mye tilbake. Oppskrifter for søndager, eller andre dager du har litt ekstra tid.. Men, du vil også finne raskere retter, sideretter, forretter, etterretter og retter man bare må lage når man fyser på noe godt. Men altså, flesteparten tar lang tid - og blir desto bedre.

Oppskriftene er forøvrig med mindre annet er oppgitt alltid til 4 personer.

Lykke til!

Og du! Du må gjerne "like"bloggen på Facebook - //foodonsundays.com

Karamellpudding

DesserterPosted by foodonsunday 29 May, 2010 20:39

I dag skal vi ta et lite dypdykk i 80-tallskofferten, og børste støvet av oppskriften på hjemmelaget karamellpudding. Karamellpudding som dessert er selvfølgelig eldre enn 30 år, men for meg gir den klare assosiasjoner til 80-tallet.

Karamellpudding er en perfekt søndagsdessert, og jeg lager den alltid dagen før slik at det karamelliserte sukkeret får tid til å slippe formen og sette smak på puddingen. I tillegg har jeg en ferdig dessert i kjøleskapet, og jeg kan vie all min oppmerksomhet mot hovedrett og familie.

Du trenger

7 egg

1 liter H-melk

3 dl sukker

1 vaniljestang, så fersk som mulig. Bourbon eller Tahiti hvis du får tak i det.

3 dl kremfløte fra Tine, kun til håndpisket krem

_ _ _ _ _ _

Hell 2,5 dl sukker i en kjele som rommer minst 2 liter. Smelt sukkeret til karamell på middels varme.

Hell sukkeret over i en form som rommer 1,5 liter (brødform eller lignende)

Sett kjelen tilbake på komfyren, ha i melk og resten av sukkeret. Karamellen som sitter igjen i kjelen skal nå være med å sette smak på puddingen. Tilleggspoeng for også å tilføre puddingen litt mer autentisk karamellfarge. Smak og farge. Herlig!

Del den ferske vaniljestangen i to på langs og skrap ut frøene, legg smaksbomben i melken.

Varm melken opp til 70 - 80 grader mens du rører ut karamellen, sukkeret og vaniljestangen.

La melkeblandingen stå på benken i 15 minutter. Dette gir vaniljestangen bedre tid til å smaksette melken. Lukt på melkeblandingen nå! Lukter det ikke godt? Melkeblandingen får også nødvendig tid til å kjøle seg ned slik at eggene ikke koagulerer når du heller melkeblandingen over eggene. Koagulere er det samme som å stivne veldig enkelt fortalt, og vi skal jo ikke kokt egg i melk… Egg starter koagulering ved 65 grader.

Knekk eggene i en bolle som rommer minst 2 liter, og pisk eggene godt sammen i ett minutt.

Sil melkeblandingen over eggene mens du pisker godt, pisk så ett minutt til slik at egg og melk er godt blandet. Sil blandingen og ha den over i formen.

Bak/stek puddingen i vannbad i ovnen på varmluft, 110 grader i ca 2 timer. Puddingen kan godt skjelve litt i midten, steker du den helt ferdig i ovnen blir den for fast.

Karamellpuddingen bør stå minimum 2 timer i kjøleskap før du hvelver den på et fat. Ta en spiss kniv og skjær forsiktig langs kanten og legg fatet opp ned over formen. Høyre hånd under form – venstre hånd på fat, og snu fort rundt slik at fat ligger ned og form opp ned på fatet. Litt akrobatisk øvelse, og viktig at du ikke nøler. Bare svipp rundt som om det er den naturligste ting i verden. Nøler du ligger karamellsausen mest sannsynlig på gulvet.

Håndpisk 3 dl kremfløte til den blir myk som fløyel, og legg den forsiktig og delvis på den hvelvede puddingen. Kremen skal ikke sprøytes med tyll (les tull..), den delen av 80-tallet lar vi ligge igjen i kofferten, sammen med skulderputer og krusepermanent.

  • Comments(1)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by tonj 30 May, 2010 18:55

kjempegod!