foodonsundays

foodonsundays

Prosjekt matblogg

Det var min søster som kom med idèen. Matblogg!! sier hun entusiastisk en formiddag i april, vi var på vei til mor for å tapetsere. Lag en matblogg med oppskriftene dine! Idèen om å tapetsere sammen med søster, hos mor, med to barn som har perfeksjonert masing på inn- og utpust, uten at noen av søstrene har et snev av erfaring i tapetfaget, skal jeg utdype i et eget innlegg litt senere.

Det føles med en gang litt skummelt og skulle dele oppskriftene sine med andre matglade mennesker. Litt fordi det er mange utrolig flinke og dyktige hobbykokker som antakelig kan mye mer om mat enn en rusten gammel kokk som meg, og litt fordi jeg egentlig ikke klarer å bruke oppskriftene selv - jeg må alltid gjøre noe annerledes. Hver gang. Med variert hell. Men jeg har tatt notater og bilder de ganger jeg er godt over middels fornøyd med resultatet. Det håper jeg du blir også!

Utgangspunktet i denne bloggen er oppskrifter som krever litt tid, men som gir mye tilbake. Oppskrifter for søndager, eller andre dager du har litt ekstra tid.. Men, du vil også finne raskere retter, sideretter, forretter, etterretter og retter man bare må lage når man fyser på noe godt. Men altså, flesteparten tar lang tid - og blir desto bedre.

Oppskriftene er forøvrig med mindre annet er oppgitt alltid til 4 personer.

Lykke til!

Og du! Du må gjerne "like"bloggen på Facebook - //foodonsundays.com

YoghurtPannacotta med syltede jordbær

DesserterPosted by foodonsunday 07 Jun, 2010 15:29

Godt inspirert av desserten i Paris forrige uke, ble det denne søndagen servert Yoghurtpannacotta med syltede jordbær. Pannacotta er en italiensk fløtepudding smaksatt med vanilje. Deilig enkelt, og smakfullt. Nettopp derfor må vi kludre den til litt, og gi pannacottaen et bittelite snev greske aner – vi tilsetter gresk yoghurt. En FusionCotta. Begrepet fusion oppstår når man blander og kombinerer elementer fra ulike kulinariske tradisjoner, og gir en smakskombinasjon du ikke ville ventet deg. Kreativ og moderne kokekunst. Min kjære kaller det derimot confusion, og når jeg er strålende fornøyd med å ha blandet to matkulturer som teoretisk sett kunne resultert i et kulinarisk gjennombrudd for min del, ser hun mer eller mindre spørrende ut gjennom hele måltidet. Denne her ble for øvrig tatt godt i mot, men så er det også en fusion light.

Du trenger til 4 romslige porsjoner à 2,5 dl

3 dl kremfløte

2 dl H-melk

5 dl gresk Yoghurt, bruk Tines matyoghurt til nød.

4,5 plater gelantin

10 ss sukker (3 til pannacotta og 7 til syltetøy)

2 ferske vaniljestenger

1 kurv + 12 store jordbær

Saften fra ½ fersk lime

Da setter vi i gang. Aller først, denne desserten må stå i kjøleskap i minimum 4 timer, aller helst over natten. Har du mindre tid enn det, må du lage en annen dessert, eventuelt helle litt honning over yoghurten og servere jordbær med fløte. Begge deler er supert. Men, jeg vil helst at du lager yoghurtpannacotta. Min gjester sa faktisk at den var god.

Hell fløte, melk, 3 ss sukker og en vaniljestang du har delt på langs i en kjele, og la det småkoke i 3 minutter. Rør godt rundt slik at du får ut de gode frøene i vaniljestangen. De skal være med i puddingen. Sett kjelen så til side, og la fløteblandingen avkjøles i 15 minutter.

Legg 4,5 plater i kaldt vann. Kaldt vann, ikke lunket vann. La de ligge 5 minutter før du presser ut vannet og rører de ut i fløteblandingen. Rør godt.

Finn frem 4 pene glass som rommer minst 5 dl.

Når fløteblandingen har fått temperatur på rundt 70 grader kan du piske yoghurten inn i fløteblandingen. Rør godt igjen. Sil den slik at du får ut vaniljestangen og eventuelt tråder fra gelantinen, og fordel i glassene. Inn i kjøleskap. Minimum 4 timer.

Nå skal vi lage syltede jordbær. For å bevare tekstur og crunch i ”syltetøyet”, skal vi koke jordbærsirup først, avkjøle den og så ha ferske jordbær i når sirupen har kjølnet.

Rens og del opp 1 kurv med jordbær, og hell de i en kjele med 7 ss sukker, 1 vaniljestang du har delt på langs og i 4 biter, og saften av ½ lime. Kok dette i 15 minutter og sørg for at jordbærene blir skikkelig most. Sil dette nå over i en bolle, og sett sirupen til kjøling i kjøleskap. La vaniljestangen følge sirupen.

Nå gjenstår det bare å dele 12 jordbær i båter, og ha disse opp i sirupen 30 minutter før servering. Legg så passelig mengde syltede jordbær oppå puddingen i glasset. Sørg for at hver porsjon får en bit vaniljestang hver. Den skal ikke spises, bare se tøff ut i glasset.

En siste ting, det smaker selvfølgelig best når du kan bruke gode norske jordbær. Men for all del, helt greit nå også.

  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.