foodonsundays

foodonsundays

Prosjekt matblogg

Det var min søster som kom med idèen. Matblogg!! sier hun entusiastisk en formiddag i april, vi var på vei til mor for å tapetsere. Lag en matblogg med oppskriftene dine! Idèen om å tapetsere sammen med søster, hos mor, med to barn som har perfeksjonert masing på inn- og utpust, uten at noen av søstrene har et snev av erfaring i tapetfaget, skal jeg utdype i et eget innlegg litt senere.

Det føles med en gang litt skummelt og skulle dele oppskriftene sine med andre matglade mennesker. Litt fordi det er mange utrolig flinke og dyktige hobbykokker som antakelig kan mye mer om mat enn en rusten gammel kokk som meg, og litt fordi jeg egentlig ikke klarer å bruke oppskriftene selv - jeg må alltid gjøre noe annerledes. Hver gang. Med variert hell. Men jeg har tatt notater og bilder de ganger jeg er godt over middels fornøyd med resultatet. Det håper jeg du blir også!

Utgangspunktet i denne bloggen er oppskrifter som krever litt tid, men som gir mye tilbake. Oppskrifter for søndager, eller andre dager du har litt ekstra tid.. Men, du vil også finne raskere retter, sideretter, forretter, etterretter og retter man bare må lage når man fyser på noe godt. Men altså, flesteparten tar lang tid - og blir desto bedre.

Oppskriftene er forøvrig med mindre annet er oppgitt alltid til 4 personer.

Lykke til!

Og du! Du må gjerne "like"bloggen på Facebook - //foodonsundays.com

Aïoli

TilbehørPosted by foodonsunday 12 Jun, 2010 08:33

Opp med gluggene, her kommer (muligens) et nytt ord: emulsjon.

En emulsjon er en stabil blanding av to væsker der den ene er finfordelt, men ikke løselig i den andre. Videre. En emulgator reduserer energien som kreves for å lage en emulsjon. Dette skjer fordi emulgatoren er overflateaktiv og reduserer grenseflatespenningen mellom de to væskene. Emulgatorens oppgave er også å fungere som stabilisator. Hæ?? Her må det en forklaring til. Og en av den litt enklere sorten. Jeg vil bare lage majones.

Jeg tar utgangspunkt i majones siden dette innlegget gir oppskriften på Aïoli, majones med hvitløk.

Egg inneholder fett, og det fettet er samlet i eggeplommen. 30 % av plommens vekt er fett, og dette fettet evner og binde annet fett. Eggeplommer er dermed en emulgator, hvor plommen tar imot olje (i dette tilfellet), og finfordeler fettet til en emulsjon. En saus. En oljebasert dressing som i dette tilfellet. Skal du lage Bèarnaise bruker du lune eggeplommer (med syre) som du pisker med klaret lunt smør. Men det aller viktigste ved en emulsjon. Ikke spe for fort. Fettet skal alltid spes inn i emulgator i tynn stråle, og ikke varm fett eller egg for mye (bèarnaise). Da skjer en kjemisk reaksjon hvor proteinene i egget koagulerer og proteinene skifter fasong – den skiller seg med andre ord.. Ikke spesielt delikat. Skulle du være uheldig, så prøv å piske in et par ss kaldt vann. Det har hjulpet meg mange ganger. Ikke så mange ganger da. Kanskje to.

Klar for å lage majones?? Det er faktisk ikke så veldig vanskelig. Ha tålmodighet når du sper. Det er det viktigste.

Dette gir en god porsjon

4 eggeplommer

Saften av en halv moden lime

½ ts salt

¼ ts grovmalt pepper

2 store fedd hvitløk, finhakket med kniv og kjærlighet på beste vis (ikke bruk presse vær så snill...)

4,5 dl mild olivenolje. Rapsolje går også fint.

2 ss kaldt vann

Begynn med å skille ut eggeplommene, og ha disse i en romslig bolle. Bollen til kjøkkenmaskinen din helst. Du kan godt piske for hånd men jeg garanterer ikke et krampefritt resultat.

Ha limesaft, salt, pepper, finhakket hvitløk sammen med eggeplommene og pisk dette ved middels hastighet i 1 minutt. Nå skal du begynne å spe med olje. Fortsett med middels hastighet, og hell oljen i en tynn tynn tynn stråle ned i eggeplommene mens vispen jobber det hele sammen til en, nettopp. Emulsjon.

Det er viktig at du heller i tynn stråle, og et tegn på at strålen er tynn nok; du begynner å bli utålmodig. Bit deg i leppa, klyp deg i armen, syng en sang, og styr unna fristelsen med å helle på.

Vips. Ferdig. Det tok ikke så lang tid likevel, gjorde det?

Jeg synes ofte at majonesen blir litt tykk, og sper den på slutten ut med et par ss kaldt vann til den får den konsistensen jeg ønsker. Litt kremaktig. Smak den gjerne til med mer salt (mindre er nok vanskelig), eller forresten ikke – da sper du den med mer olje. Vil du ha mer syre, pepper osv? Husk at alt vi putter i av smaker, spesielt hvitløk trenger litt tid til å sette seg i emulsjonen. Det tar minst 15 minutter.

Hvitløksmajonesen holder seg et par tre dager i kjøleskap, hvis den rekker å bli så gammel. Og jeg serverer den til grillmat av ymse slag, til stekte poteter, deilig til ferske reker eller annen sjømat, eller bare til godt brød.

Deilig er det uansett.

Og av eggehvitene lager du pikekyss. Jeg elsker pikekyss.

  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.