foodonsundays

foodonsundays

Prosjekt matblogg

Det var min søster som kom med idèen. Matblogg!! sier hun entusiastisk en formiddag i april, vi var på vei til mor for å tapetsere. Lag en matblogg med oppskriftene dine! Idèen om å tapetsere sammen med søster, hos mor, med to barn som har perfeksjonert masing på inn- og utpust, uten at noen av søstrene har et snev av erfaring i tapetfaget, skal jeg utdype i et eget innlegg litt senere.

Det føles med en gang litt skummelt og skulle dele oppskriftene sine med andre matglade mennesker. Litt fordi det er mange utrolig flinke og dyktige hobbykokker som antakelig kan mye mer om mat enn en rusten gammel kokk som meg, og litt fordi jeg egentlig ikke klarer å bruke oppskriftene selv - jeg må alltid gjøre noe annerledes. Hver gang. Med variert hell. Men jeg har tatt notater og bilder de ganger jeg er godt over middels fornøyd med resultatet. Det håper jeg du blir også!

Utgangspunktet i denne bloggen er oppskrifter som krever litt tid, men som gir mye tilbake. Oppskrifter for søndager, eller andre dager du har litt ekstra tid.. Men, du vil også finne raskere retter, sideretter, forretter, etterretter og retter man bare må lage når man fyser på noe godt. Men altså, flesteparten tar lang tid - og blir desto bedre.

Oppskriftene er forøvrig med mindre annet er oppgitt alltid til 4 personer.

Lykke til!

Og du! Du må gjerne "like"bloggen på Facebook - //foodonsundays.com

Sitronterte

DesserterPosted by foodonsunday 13 Jun, 2010 22:58

Jeg har jobbet med mange flinke kokker og som et resultat av det. Jeg blir ikke alltid like ofte fornøyd med egne prestasjoner. Ta for eksempel sitronterte. Jeg var i himmelen. Fikk lov til å omgås en av landets beste dessertkokker. Resultat. Jeg måtte lage sitronterten hans to ganger i går, datteren min på 4,5 år (min beste assistent) presset saften gladelig ut av til sammen 32 halve sitroner for deretter meget bestemt fastslå at kjøkkentjeneste er sterkt oppskrytt. Hun måtte honoreres med et langt besøk på Hopp i Havet. Jeg har brukt flere timer på å komme så nær hans terte som mulig. Enda gjenstår det litt. Og det skal det gjøre også. Jeg er definitivt ikke en av landets beste dessertkokker. Men vi er definitivt i nærheten av noe, så jeg er ganske trygg på at dette blir rimelig greit.

Du trenger en terteform på rundt 28 cm i diameter, og følgende ingredienser

Til bunn

350 g hvetemel

150 g usaltet smør

30 g meierismør

130 g sukker

4 eggeplommer

1 pk tørre erter

Til sitronfyll

8 sitroner delt på midten

350 g sukker

4 eggeplommer

5 hele egg

Begynn med tertedeigen. Smuldre mel og smør sammen i en romslig bolle. Tilsett eggeplommer og sukker og elt det sammen til en fast og fin deig. En kjøkkenmaskin eller hurtigmikser kan hjelpe deg, men du klarer det fint for hånd også. Sett deigen kjølig i om lag 30 minutter. Smør en terteform og kjevle deigen pent ut og legg den over formen. Press deigen lett ut fra sentrum og bort til kanten, videre opp på terteformen. Dekk så deigen med bakepapir, og fyll den med tørre erter slik at den ikke mister fasong, dvs hever under steking. Stek tertebunnen i 10 minutter på 180 grader, fjern erter og papir, stek den ytterligere 10 minutter. Steketiden kan variere med kvaliteten på stekeovnen din. Du skal steke bunnen til den får en gyllen stekeskorpe. Sett tertebunnen til avkjøling. Vi skal lage sitronfyll.

Brun lett de halve sitronene i en tørr panne(for å få ut sødmen i sitronen) og press deretter saften over i en bolle. Fruktkjøtt kan godt være med, men ikke sitronsteiner. Så rustikke er vi ikke. Pisk sammen egg og eggeplommer i en tykkbunnet kjele. Bland deretter inn sukker og sitronsaft. Dette skal du nå varme opp over middels temperatur til blandingen har tyknet. Du må vispe hele tiden slik at ikke eggene setter seg i bunnen. Det er også viktig at det ikke koker, da blir smeten kornet. Når sitronfyllet har tyknet trekker du kjelen av platen, og fortsetter å vispe med meget jevne mellomrom til blandingen har kjølnet. Hell sitronfyllet opp i terteformen, inn i kjøleskapet, og ut av kjøleskapet etter minimum 3 timer.

Jeg pleier og ”brenne” terten min for å gjøre den litt tøffere i utrykket. Sikt et flortynt lag med melis over terten, og bruk en crême brulèe brenner for å gi den en liten gyllen overflatebehandling.

Og Brown Brothers Orange Muscat & Flora smakte deilig til terten.

  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.