foodonsundays

foodonsundays

Prosjekt matblogg

Det var min søster som kom med idèen. Matblogg!! sier hun entusiastisk en formiddag i april, vi var på vei til mor for å tapetsere. Lag en matblogg med oppskriftene dine! Idèen om å tapetsere sammen med søster, hos mor, med to barn som har perfeksjonert masing på inn- og utpust, uten at noen av søstrene har et snev av erfaring i tapetfaget, skal jeg utdype i et eget innlegg litt senere.

Det føles med en gang litt skummelt og skulle dele oppskriftene sine med andre matglade mennesker. Litt fordi det er mange utrolig flinke og dyktige hobbykokker som antakelig kan mye mer om mat enn en rusten gammel kokk som meg, og litt fordi jeg egentlig ikke klarer å bruke oppskriftene selv - jeg må alltid gjøre noe annerledes. Hver gang. Med variert hell. Men jeg har tatt notater og bilder de ganger jeg er godt over middels fornøyd med resultatet. Det håper jeg du blir også!

Utgangspunktet i denne bloggen er oppskrifter som krever litt tid, men som gir mye tilbake. Oppskrifter for søndager, eller andre dager du har litt ekstra tid.. Men, du vil også finne raskere retter, sideretter, forretter, etterretter og retter man bare må lage når man fyser på noe godt. Men altså, flesteparten tar lang tid - og blir desto bedre.

Oppskriftene er forøvrig med mindre annet er oppgitt alltid til 4 personer.

Lykke til!

Og du! Du må gjerne "like"bloggen på Facebook - //foodonsundays.com

Fløtegratinerte poteter

PoteterPosted by foodonsunday 18 May, 2010 23:37

La oss bare ta det aller viktigste først. Fløtegratinerte poteter skal ikke lages med melk. Eller matfløte. Eller kaffefløte. Eller noe annet magert tull du har lyst til å ha over potetene. Fløtegratinerte poteter skal lages med skikkelig fløte. Hvis du ikke kan bruke Tine kremfløte som inneholder 38% fett, så kan du lage noe annet. Kokt ris for eksempel, inneholder svært lite fett (og svært lite annet.) Smaken sitter i fettet, og så kremer fløten seg så deilig rundt potetene når du steker de i ovnen.

Du trenger

6 store poteter

3 fedd skrelte hvitløk, hakkes i fine små biter

4 - 5 dl fløte

flaksalt

grov pepperkvern

Hvis du nikker og smiler nå, så setter vi i gang!

Sett ovnen på 200 grader. Ikke skrell potetene, men vask de godt og fjern groer og andre ulumskheter. Del potetene i grove skiver på 1 - 1,2 cm og legg de hulter til bulter i en ildfast form. Hvis du en eneste gang prøver å legge potetskivene i vifteform eller taksteinmønster kommer jeg neppe til noengang å tilgi deg.

Bland i de hakkede hvitløksfeddene, 4 gode klyper flaksalt og kjør på med pepperkverna - når du tror du har tatt nok pepper tar du 3 runder til - massèr dette nå godt sammen med fingrene. Hell over fløte til du akkurat har dekket potetene (max 5 cm høyt!) og sett formen i ovnen.

Pass på at du har god klaring opp til toppen av den ildfaste formen. Du bør minst ha 5 cm, ellers kan det fort koke over. Og kokt fløte, 38 % fett, gjør seg dårlig rett i en stekeovn som holder 200 grader. Hvis tanken var å imponere fruen eller en potensiell kjæreste, har du allerede dratt på deg så mange minuspoeng at du sannsynligvis bare kan gå rett ut og drikke øl med gutta.

Potetene er ferdige etter ca 1 time. Det skal være stekeskorpe på toppen av potetene, og fløten skal være kokt inn til en fløyelsmyk krem som omslutter potetene og gir deg vann i munnen.

Er du usikker på om de er ferdige stikker du en spiss kniv i potetene, og kjenner etter om de er møre.

Vel blåst!

  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.