foodonsundays

foodonsundays

Prosjekt matblogg

Det var min søster som kom med idèen. Matblogg!! sier hun entusiastisk en formiddag i april, vi var på vei til mor for å tapetsere. Lag en matblogg med oppskriftene dine! Idèen om å tapetsere sammen med søster, hos mor, med to barn som har perfeksjonert masing på inn- og utpust, uten at noen av søstrene har et snev av erfaring i tapetfaget, skal jeg utdype i et eget innlegg litt senere.

Det føles med en gang litt skummelt og skulle dele oppskriftene sine med andre matglade mennesker. Litt fordi det er mange utrolig flinke og dyktige hobbykokker som antakelig kan mye mer om mat enn en rusten gammel kokk som meg, og litt fordi jeg egentlig ikke klarer å bruke oppskriftene selv - jeg må alltid gjøre noe annerledes. Hver gang. Med variert hell. Men jeg har tatt notater og bilder de ganger jeg er godt over middels fornøyd med resultatet. Det håper jeg du blir også!

Utgangspunktet i denne bloggen er oppskrifter som krever litt tid, men som gir mye tilbake. Oppskrifter for søndager, eller andre dager du har litt ekstra tid.. Men, du vil også finne raskere retter, sideretter, forretter, etterretter og retter man bare må lage når man fyser på noe godt. Men altså, flesteparten tar lang tid - og blir desto bedre.

Oppskriftene er forøvrig med mindre annet er oppgitt alltid til 4 personer.

Lykke til!

Og du! Du må gjerne "like"bloggen på Facebook - //foodonsundays.com

Stangekylling med salvie & sitron

Når du har god tidPosted by foodonsunday 14 Jun, 2010 12:42

Denne søndagen ble det lubben gardskylling fra Stange. En skikkelig godbit som ble enda deiligere når jeg fikk stekt den med salvie og sitron. En super kombinasjon. Stangekylling er av rasen Ross, den er foret på hvete, havre og mais, og ser overhodet ikke snurten av vekstfremmede stoffer og andre ulumskheter. Dette er au naturel. Kylling fra Stange lever bekymringssfritt i store bungalower, får velutviklet muskulatur, og blir derfor mer mør og smakfull enn kylling som lever på klaustrofobiske hybler. Det sier seg jo selv. Kyllingene slaktes etter 51 dager, det dobbelte av normen for kyllingindustri i Norge, og de har da oppnådd en skjønn snittvekt på 1,8 kg.

Det beste med størrelsen er at jeg nå til lunsj kan kose meg med restene. Kald kylling fra søndag, aïoli fra lørdag, og radioen på favorittkanalen hvor jeg hører Madcon for 17. gang i dag. 16 ganger for mye. Eller kanskje til og med 17. Og da bærer det rett tilbake til Telenor Arena og det fantastiske showet 29. mai. Ikke så lett og glemme. Men hva er det med Melodi Grand Prix og disse vindmaskinene. Det så jo til tider ut som om artistene holdt på å bli blåst ut av scenen og langt inn i Bærums alltid så velpleide gartnerhager. Hvor troverdig er det at det blåser på en scene innendørs, og gikk ikke dette av med moten sammen med Carola i 1991. (Alle husker vel hvordan Carola sto på scenen under Fångad av en stormvind og måtte holde seg fast i mikrofonstativet for ikke å blåse overende) Nok om det, jeg skal bruke lunsjpausen til å redigere oppskrift, og svitsjer kjapt over fra en aldrende svensk høne tilbake til den yngre godbiten fra Stange.

Du trenger til 2 -4 personer (alt ettersom hvor mye de spiser)

1 kylling fra Stange

1 stk frisk salvie, finhakket – kun bladene

2 stk sitron. 1 sitron presses og 1 sitron deles i 8 biter.

10 fedd fersk hvitløk. 2 fedd uten skall finhakkes og 8 fedd hele med skall

Olivenolje

Meierismør

Flaksalt

Grovkvernet pepper

Skyll kyllingen først i kaldt vann og tørk den godt. Så tar du halvparten av den finhakkede salvien og kjører i en morter sammen med 2 fedd hvitløk, saften av 1 sitron, 2 ss olivenplje, to klyper flaksalt og 1 ts grovkvernet pepper til du får en pestolignende grønn saus. Denne blandingen skal du nå legge inn under brystskinnet. Åpne mellom skinn og bryst der hvor hodet en gang har vært, og press forsiktig sausen inn under skinnet, masser dette videre inn under skinnet slik at det blir liggende mellom kyllingbryst og skinn under steking. Jeg glemte dessverre å ta bilde av den prosessen. Beklager.

Brun kyllingen godt i en varm panne med 2 ss olivenolje og 50 g meierismør til skinnet har fått en fin gyllen farge. Legg kyllingen over i en ildfast form. Dryss over tre klyper flaksalt, 1 ts grovmalt pepper, gni inn resten av salvien over lår og bryst, og fordel hvitløksfedd og sitronbåter over kyllingen og rundt i formen.

Stek kyllingen på 160 grader i om lag 2 timer avhengig av komfyren din. Det beste resultatet får du hvis du bruker steketermometer, og kjernetemperaturen i kyllingbrystet er perfekt når termometeret viser 66 -67 grader. Deretter skal kyllingen pakkes inn og hvile under håndklær i 20 minutter før servering.

Server kyllingen med spinat og polenta, eller hjemmelaget potetmos. Nais, som min sønn sier.

  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.