foodonsundays

foodonsundays

Prosjekt matblogg

Det var min søster som kom med idèen. Matblogg!! sier hun entusiastisk en formiddag i april, vi var på vei til mor for å tapetsere. Lag en matblogg med oppskriftene dine! Idèen om å tapetsere sammen med søster, hos mor, med to barn som har perfeksjonert masing på inn- og utpust, uten at noen av søstrene har et snev av erfaring i tapetfaget, skal jeg utdype i et eget innlegg litt senere.

Det føles med en gang litt skummelt og skulle dele oppskriftene sine med andre matglade mennesker. Litt fordi det er mange utrolig flinke og dyktige hobbykokker som antakelig kan mye mer om mat enn en rusten gammel kokk som meg, og litt fordi jeg egentlig ikke klarer å bruke oppskriftene selv - jeg må alltid gjøre noe annerledes. Hver gang. Med variert hell. Men jeg har tatt notater og bilder de ganger jeg er godt over middels fornøyd med resultatet. Det håper jeg du blir også!

Utgangspunktet i denne bloggen er oppskrifter som krever litt tid, men som gir mye tilbake. Oppskrifter for søndager, eller andre dager du har litt ekstra tid.. Men, du vil også finne raskere retter, sideretter, forretter, etterretter og retter man bare må lage når man fyser på noe godt. Men altså, flesteparten tar lang tid - og blir desto bedre.

Oppskriftene er forøvrig med mindre annet er oppgitt alltid til 4 personer.

Lykke til!

Og du! Du må gjerne "like"bloggen på Facebook - //foodonsundays.com

Chablis fra Clotilde Davenne

Ukens vinanbefalingPosted by foodonsunday 02 Jul, 2010 21:31

I går kveld hadde jeg det riktig så hyggelig. Min beste venninne stakk innom, og sammen med vår gjennomgang av livets mer eller mindre trivielle realiteter, oppturer og nedturer, smakte vi på Clotilde. En deilig dame. Deilig friskhet kombinert med et etterslep av mineraler. Fersken og frukt. Herlig syre. En klassisk meget god Chablis. kr. 165,- vel verdt pengene ble vi enige om. Godt mulig det også kunne skyldes settingen.

Så. La meg presentere Clotilde Davenne. En tøff dame som etter 17 år som vinmaker for Brocard, slapp sine egne viner i 2004. Hun kjenner alle terroirs i Burgund, og lar sin kunnskap få utløp i fantastiske Chabliser. Vingården hennes heter Les Temps Perdus, som på fransk betyr fritid. Oppkalt etter stedet hvor arbeiderne brukte sin dyrebare fritid til å lempe steiner ut av kimmeridgen, og oppkalt etter hennes første vinmark. Vinmarker som ligger i skråning med sol, og har et fantastisk kalk- og mineralholdig jordsmonn. Helt perfekt for å dyrke flotte og klassiske Chabliser.

Her kommer 5 mer eller mindre matnyttige fakta om Chablis. Kjekt og vite, eller fort borte, alt ettersom.

1. Chablis er en region nordøst i Frankrike, i forlengelsen av Burgund, 10 mil sydøst for Paris.

2. Chablis er laget av 100% Chardonnay drue. En grønn drue som i utgangspunktet er ganske anonym, men har en fantastisk egenskap til å trekke til seg variasjoner i jordsmonn og klima. Dyrkes druen i varme strøk blir vinen fet, syresvak med toner av tropiske frukter, dyrkes den i Burgund og Chablis blir den syrefrisk, mineralsk og elegant. Også spesielt for chardonnay - den gir et meget mondent resultat av lagring på eikefat, nettopp fordi den er karaktersvak og ikke kjemper med fatene slik andre druetyper gjør.

3. Jordsmonnet i Chablis er Kimmeridge og Portlang kalkstein/mergel (jeg kaller det leire). Regionens jordsmonn går tilbake til øvre jura alder, dvs over 180 millioner år siden. En sammensetning av kalkstein og østers som gir chardonnayen den karakteristiske mineraliteten i Chablis. Kritt og sjø. Rett og slett fossil havbunn.

4. Det kjølige klimaet i denne regionen produserer viner med mer syre og mindre frukt enn chardonnay som dyrkes i varmere klima. Det fører igjen til at vinstokkene trenger langt ned i jordsmonnet for å hente mineraler og sporstoffer.

5. Man deler Chablis inn i 4 appellationes (kvalitetsklasser) vurdert ut ifra jordsmonn og forholdene på vinmarken.

Grand Cru. 7 vinmarker. 100 hektar, som ligger på en enkelt skråning nær byen Chablis. Kraftig og rik vin. Serveres ved minst 10 grader, etter lagring i minimum 5 år. Lagrer du i 10 år garanterer jeg deg en opplevelse.

Premier Cru. 40 ulike vinmarker. 750 hektar, plantet på Kimmeridgebunn som gir mineralitet. Den er frisk og elegant, og har mer smak av jorsmonnet enn en vanlig Chablis.

Chablis. 2800 hektar kimmeridge og noe Portland jordsmonn. Vinen er fruktig og frisk i smaken, men er lettere og enklere enn Premier og Grand Cru.

Petit Chablis. Den laveste rangen i Chablis. 1800 hektar Portland, inneholder ikke østersfossiler som i Kimmeridge. Men dette er likevel en god vin. Frisk og lett, mindre mineralsk, ukomplisert og lettdrikkelig. Skjønn i seg selv.

Men tilbake til Clotilde og hennes Chablis. Stilen hennes er av de beste i klassen. Hun er tilhenger av økologisk jordbruk, og lar ikke sine sine 35 årige planter få kjemikalier, kun kjærlighet og en varsom hånd.

Vinen gir hvite blomster, dufter epler og fersken før mineralene kommer i ettersmaken.

Drikk den til sjømat, eller nyt den med en venn. Som min venninne sa i går. Jeg synes den smaker deilig.

  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.