foodonsundays

foodonsundays

Prosjekt matblogg

Det var min søster som kom med idèen. Matblogg!! sier hun entusiastisk en formiddag i april, vi var på vei til mor for å tapetsere. Lag en matblogg med oppskriftene dine! Idèen om å tapetsere sammen med søster, hos mor, med to barn som har perfeksjonert masing på inn- og utpust, uten at noen av søstrene har et snev av erfaring i tapetfaget, skal jeg utdype i et eget innlegg litt senere.

Det føles med en gang litt skummelt og skulle dele oppskriftene sine med andre matglade mennesker. Litt fordi det er mange utrolig flinke og dyktige hobbykokker som antakelig kan mye mer om mat enn en rusten gammel kokk som meg, og litt fordi jeg egentlig ikke klarer å bruke oppskriftene selv - jeg må alltid gjøre noe annerledes. Hver gang. Med variert hell. Men jeg har tatt notater og bilder de ganger jeg er godt over middels fornøyd med resultatet. Det håper jeg du blir også!

Utgangspunktet i denne bloggen er oppskrifter som krever litt tid, men som gir mye tilbake. Oppskrifter for søndager, eller andre dager du har litt ekstra tid.. Men, du vil også finne raskere retter, sideretter, forretter, etterretter og retter man bare må lage når man fyser på noe godt. Men altså, flesteparten tar lang tid - og blir desto bedre.

Oppskriftene er forøvrig med mindre annet er oppgitt alltid til 4 personer.

Lykke til!

Og du! Du må gjerne "like"bloggen på Facebook - //foodonsundays.com

Selvplukkede blåskjell på bålet

SommersnadderPosted by foodonsunday 12 Jul, 2010 23:26

Denne helgen har vi feiret tante Tone sin fødselsdag, på en øy utenfor Brevik. Mange hyggelige mennesker, husrom og hjerterom. Blant alle barna, mine egne to som koste seg stort, og befant seg mer eller mindre konstant i vannet. Høyt opp på listen over minner som vil feste seg til evig tid er selvplukkede blåskjell på bålet. Min sønn sine selvplukkede. Selv sto jeg på fjellknausen og bivånet det hele, mens min sønn dukket opp (!) med det ene nøstet blåskjell etter det andre. De ble større og større. De største blåskjellene jeg noen gang har sett. Og min sønn ble stoltere og stoltere. Jeg ble nok aller mest stolt.

Så bar det tilbake på hytta, og jeg lærte ham å rense blåskjell før tilberedning. Først vask og skyll grundig. De skal være helt rene. Kast alle skjell som er åpne, alle skjell med sprekker og alle skjell som har knust. Lukket = OK. På den ene siden av skjellet stikker en bust ut. Bysustråd. Den skal du rive ut.

Blåskjell har en fantastisk smak dampet alene, men blir enda bedre dampet med urter, hvitløk, hvitvin, fløte etc. Jeg har to gode oppskrifter jeg er fornøyd med, og jeg legger ut begge. Du får selv finne ut hvilken av oppskriftene du synes er best. Dog valgte vi kun å tilberede den første oppskriften på øya utenfor Brevik. På lørdag. Min sønn sine selvdykkede blåskjell. For aller første gang.

Dette blir nok til 2 personer som elsker blåskjell eller 4 personer som en liten smak eller forrett.

1 nøste blåskjell

2 fedd finhakket hvitløk

1 finhakket chili

1 stk lime

100 g smør

2 dl hvitvin

2 ss finhakket persille

1 ss finhakket gressløk

3 klyper flaksalt

½ ts grovmalt pepper

_____________________

Legg to ark bred folie på omtrent 60 cm i kryss slik at du får 4 sider. Ta nok et ark, og form som en skål. Denne skålen plasseres i foliens sentrum. Ha blåskjellene opp i folieskålen og kryst (press) over lime. Hell over hvitvin, og topp blåskjellene med et dryss av urter, chili, hvitløk, salt og pepper. Prikken over i`en, en klatt med smør på toppen der igjen.

Samle alle 8 foliehjørner og lag en knute på toppen. Plasser foliepakken på en varm grill eller som på bilde, en bålpanne. La blåskjellene dampe i 15 til 20 minutter til skjellene har åpnet seg ordentlig. Rist litt på foliepakken underveis i grillingen slik at skjellene får beveget seg litt.

De skjellene som ikke har åpnet seg under damp kastes. Spis blåskjellene rett ut av pakken, bruk kun hender. Bestikk forbudt. Bruk de tomme skjellene til å hente opp den gode kraften som ligger i pakken. Ikke kast pakken før alt er borte. Spis chilien også. Ikke spør hvorfor, bare gjør det. Stol på meg.

De flotteste blåskjellene jeg noen gang har sett. Og smakt.

En annen god måte å tilberede skjellene på er;

1 nøste blåskjell

1 finhakket rødløk

3 fedd finhakket hvitløk

1 finhakket rød chili

1 ts finhakket fersk ingefær

½ ts karri

3 klyper flaksalt

1 ss finhakket koriander

2 dl kremfløte

Tilberedes på samme måte. Gir en smak av fjerntliggende land og salt sjø. Bør spises med noen man er glad i.

  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.