foodonsundays

foodonsundays

Prosjekt matblogg

Det var min søster som kom med idèen. Matblogg!! sier hun entusiastisk en formiddag i april, vi var på vei til mor for å tapetsere. Lag en matblogg med oppskriftene dine! Idèen om å tapetsere sammen med søster, hos mor, med to barn som har perfeksjonert masing på inn- og utpust, uten at noen av søstrene har et snev av erfaring i tapetfaget, skal jeg utdype i et eget innlegg litt senere.

Det føles med en gang litt skummelt og skulle dele oppskriftene sine med andre matglade mennesker. Litt fordi det er mange utrolig flinke og dyktige hobbykokker som antakelig kan mye mer om mat enn en rusten gammel kokk som meg, og litt fordi jeg egentlig ikke klarer å bruke oppskriftene selv - jeg må alltid gjøre noe annerledes. Hver gang. Med variert hell. Men jeg har tatt notater og bilder de ganger jeg er godt over middels fornøyd med resultatet. Det håper jeg du blir også!

Utgangspunktet i denne bloggen er oppskrifter som krever litt tid, men som gir mye tilbake. Oppskrifter for søndager, eller andre dager du har litt ekstra tid.. Men, du vil også finne raskere retter, sideretter, forretter, etterretter og retter man bare må lage når man fyser på noe godt. Men altså, flesteparten tar lang tid - og blir desto bedre.

Oppskriftene er forøvrig med mindre annet er oppgitt alltid til 4 personer.

Lykke til!

Og du! Du må gjerne "like"bloggen på Facebook - //foodonsundays.com

Bacalao

Når du har god tidPosted by foodonsunday 09 Aug, 2010 11:35

Det sies at det finnes over 1000 oppskrifter på Bacalao, videre at det i Portugal finnes 365 forskjellige oppskrifter og at man ikke skal gifte seg med en kvinne før hun kan samtlige. Selv har jeg bare en oppskrift. Og jeg er meget godt gift. Jeg føler derfor at jeg er ute på litt skjør is, men samtidig er jeg veldig trygg på den ene oppskriften jeg kan.

Noe av det første jeg lærte som ung og vettskremt kokkelærling i storbyen, var at man aldri skulle bruke tomatpurè uten å steke den først. Tomatpurè har en råhet i smaken som ikke blir borte under koking – den må stekes i olje først. I tillegg frigjøres sødmen i tomatene under steking og smaken blir riktig balansert. Jeg lærte videre at man aldri skal koke rå løk, og derfor undres jeg over, etter å ha kikket i kanskje 20 oppskrifter på Bacalao, at det ser ut som om de fleste har glemt det. Kokt rå løk er FY! Jeg hadde en italiensk kjøkkensjef under læretiden. Sergio. 150 kg ren autoritet. Han var ikke en mann å motsi. Hans ord var lov. Gudskjelov kunne han mye, og det med tomatpurè og løk var basic lærdom. Jeg tar utgangspunkt i det grunnleggende fra læretiden, og velger i tillegg å bake den i en ildfast form i ovnen, slik at fisk og potetskiver holder seg hele og fine til servering. Bacalao skal ikke serveres som plukkfisk, noe som dessverre skjer altfor ofte om du tilbereder den i en kjele.

Du trenger til 4 personer

800 g utvannet klippfisk

6 -8 store poteter, avhengig av gjestenes glupskhet

3 stk løk

300 g syltet paprika, eller 4 store ferske

5 fedd grovhakket hvitløk

4 ss tomatpurè

1 – 2 stk finhakket rød chili, avhengig av hvor tøffe gjestene dine er

Saften av ½ sitron

1 dl vann

God olivenolje til steking

Vann ut fisken i 1 – 2 dager avhengig av hvor salt den er. Del den så i porsjonstykker à 100 g. Vi beregner så to stk av disse per nytende.

De neste gyllene trinn; Kutt løk i tykke runde skiver og stek de gyllene sammen med hvitløk og chili i 3 ss olivenolje, pass på at ikke hvitløken får stekeskorpe. Det smaker vondt.

Kutt potetene i tykke skiver og fres disse i 3 minutter i 3 ss olivenolje. Ingen stekeskorpe her heller. Middels varme og gyllent skjær.

Varm 5 ss olivenolje i en panne (den samme du har brukt hele veien og ikke vasket for å få med alle smaker..) og fres tomatpurèen i noen minutter. Middels varme her også, tilsett så sitronsaft og vann, vispes godt sammen.

Legg fisk, poteter, løk og syltet paprika lagvis/takstein i en ildfast form. (finner du ikke syltet paprika, griller du bare ferske i ovnen. Lett som en plett. Del de i to på langs, fjern frø og stilk, grill i ovnen til skinnet er mørkt til brent, hell over 1 ss olivenolje og legg paprikaene i en tett pose i 5 minutter, fjern skinnet - ferdig.

Hell så tomatsausen fra pannen over lagene med fisk, potet, løk og paprika, og bak formen i ovnen på 180 grader i om lag 1 ½ time. Ta den ut, legg folie over og la den hvile på benken 20 minutter før servering.

Smaker best med godt hvitt brød, noe godt i glasset, og en god kjæreste ved din side.

  • Comments(2)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by foodonsundays 19 Oct, 2010 22:47

Hm, bacalao uten løk er ikke helt det samme, men heller bacalao uten løk (kompenser med ekstra hvitløk) enn ikke bacalao i det hele tatt:-) Så ja, følg oppskrift og glem løken.

Posted by marit 06 Sep, 2010 12:24

jeg har sånn lyst å smake bacalao, men tåler ikke valig løk, hvitløk er ok. Er det bare å kutte ut løken, eller finnes det egne oppskrifter? Har ikke funnet noen.