foodonsundays

foodonsundays

Prosjekt matblogg

Det var min søster som kom med idèen. Matblogg!! sier hun entusiastisk en formiddag i april, vi var på vei til mor for å tapetsere. Lag en matblogg med oppskriftene dine! Idèen om å tapetsere sammen med søster, hos mor, med to barn som har perfeksjonert masing på inn- og utpust, uten at noen av søstrene har et snev av erfaring i tapetfaget, skal jeg utdype i et eget innlegg litt senere.

Det føles med en gang litt skummelt og skulle dele oppskriftene sine med andre matglade mennesker. Litt fordi det er mange utrolig flinke og dyktige hobbykokker som antakelig kan mye mer om mat enn en rusten gammel kokk som meg, og litt fordi jeg egentlig ikke klarer å bruke oppskriftene selv - jeg må alltid gjøre noe annerledes. Hver gang. Med variert hell. Men jeg har tatt notater og bilder de ganger jeg er godt over middels fornøyd med resultatet. Det håper jeg du blir også!

Utgangspunktet i denne bloggen er oppskrifter som krever litt tid, men som gir mye tilbake. Oppskrifter for søndager, eller andre dager du har litt ekstra tid.. Men, du vil også finne raskere retter, sideretter, forretter, etterretter og retter man bare må lage når man fyser på noe godt. Men altså, flesteparten tar lang tid - og blir desto bedre.

Oppskriftene er forøvrig med mindre annet er oppgitt alltid til 4 personer.

Lykke til!

Og du! Du må gjerne "like"bloggen på Facebook - //foodonsundays.com

Kjøttkaker

Når du har god tidPosted by foodonsunday 19 Oct, 2010 22:38

Glem favabønner og lardo og andebryst og annet fjas. Lag kjøttkaker! Det er på høy tid min generasjon (+-40) kan lage skikkelige kjøttkaker. Noe annet er faktisk en skam. Kjøttkaker er tradisjon, kultur og dessuten forbannet godt.

Og som alle andre mer eller mindre operative/kreative/fullstendig udugelige kokker (stryk det som ikke passer), gjør jeg det på min måte. Så du kan velge å forandre oppskriften før du starter, etter å ha smakt kakene, eller kanskje synes du mine er greie nok. Smaken er som kjent delt, noen ønsker mer salt, noen mindre pepper, noen ønsker kanskje overhodet ikke kjøttkaker i det hele tatt.

Sørg for å kjøpe kvernet kjøtt som er marmorert og ikke ispedd salt og vann – dette sper vi selv! Marmoreringen er viktig fordi smaken sitter i fettet, og fett gir saft. Ergo - smakfulle og saftige kjøttkaker. Hvis du er redd for å bli tjukk, kom deg opp av sofaen i stedet.

Vi lager ikke posesaus heller. Tomme kalorier som smaker syntetisk kan du tilføre kroppen på annet vis. Vingummi for eksempel.

Vi drar i gang kjøttkakedeigen til 4 pax;

1 kg kvernet kjøtt (jepp, hos meg spiser vi mange kjøttkaker)

2 ss salt

1 ss grovmalt pepper

1 knivspiss malt muskatnøtt. Fall gjerne for fristelsen av å male/rive den selv.

2 ss grovmalt mel

3 egg

2 ss finhakket persille

1,5 dl kaldt vann

Til saus;

100 g meierismør

100 g hvetemel

1 liter god buljong (ja, du kan bruke terning..)

25 helepepperkorn

Nå gjør du som følger; sett i gang kjøkkenmaskinen påsatt eltekrok på lav hastighet, ha så en og en ingrediens i bollen mens eltekroken arbeider dette smidig sammen. Start fra toppen med kvernet kjøtt og avslutt med å spe forsiktig med vann. La maskinen gå forsiktig noen minutter til, og la deigen hvile 5 minutter i bollen mens du klipper negler. Du skal faktisk lage kjøttkakene for hånd. Skje er barnslig, og lange negler på kjøkken er faktisk oppe på tredjeplass på listen ”10 ting jeg synes er grusomt”. Deigen er ganske bløt, så med nennsom hånd skal du forme 12 – 15 runde kaker. Legg de så over på et stykke bakepapir. Og har du ikke kjøkkenmaskin må du altså bruke høyrehånden. Og en sleiv. Samme prosess. Litt mer innsats.

Varm en god panne med 100g smør (meierismør selvfølgelig) og ½ dl matolje. Når smøret/oljen er nøttebrunt legger du kakene i pannen, og bruner de godt på alle tenkelige sider, bortsett fra innsiden. Den skal trekke i god buljong.

Varm buljong i en kjele til ca 82,5 grader, ha i pepperkornene, og legg kjøttkakene forsiktig opp i kraften (buljong, fond, kraft, kjært barn osv). La de syde under kokepunktet i omtrent en halvtime. Du har nok kaker til at du så kan ta opp en og kjenne (spise) om den er ”gjennomtrukket”. Ja? Da går vi videre.

Ta kjelen med kjøttkakene vekk fra platen, og la kakene ligge og utveksle smaker med buljongen mens vi bruner smør og mel. Brun roux (ro:) på fagspråket.

Smelt 150 g meierismør i en tykkbunnet kjele, og gi det nok varme til det blir nøttebrunt. Senk varmen til middels, og ha i 100 g hvetemel. Rør melet godt inn i det velduftende smøret. Nå skal dette brunes. Rør forsiktig til smør/mel faktisk har skilt lag igjen, og det dufter noe som likner på karamell. Dette skal altså være brunt. Mørkebrunt. Som pepperkakedeig.

Og så, kanskje dagens eller ukens mest farefulle oppdrag, du skal forvandle to komponenter til himmelsk brun saus. Hjemmelaget. Av roux. Men pass opp; dette er varmt! Hell kraften (uten kjøttkaker og pepper) forsiktig oppi kjelen over rouxen, og rør (ballongvisp er best) som merra den blinde. Hell i stråle tilsvarende 7 sek fra du starter til all kraften er forvandlet til saus. Og la så sausen koke ytterligere 10 minutter med kanskje en fløteskvett, litt salt, litt brunsost, hva vet jeg, i sausen. Legg deretter kjøttkakene oppi sausen og server med kokte poteter, stuet kål, rørt tyttebær du har plukket selv, og ja, velt deg i grenseløs beundring. Du duger.

  • Comments(2)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by Vegard Beider 06 Dec, 2013 13:43

Hei!
Jeg burde skrevet her for lenge siden, for de siste par årene har jeg laget kjøttkakene dine utrolig mange ganger. Nå har naboene begynt å spørre etter dem også, i tillegg til familien som allerede kommer valfartende hver gang. Fantastisk blogg, topp oppskrifter og veldig godt skrevet!

Posted by Marius 20 Oct, 2010 00:16

Nam! Buljong-steget var nytt for meg, det må prøves.