foodonsundays

foodonsundays

Prosjekt matblogg

Det var min søster som kom med idèen. Matblogg!! sier hun entusiastisk en formiddag i april, vi var på vei til mor for å tapetsere. Lag en matblogg med oppskriftene dine! Idèen om å tapetsere sammen med søster, hos mor, med to barn som har perfeksjonert masing på inn- og utpust, uten at noen av søstrene har et snev av erfaring i tapetfaget, skal jeg utdype i et eget innlegg litt senere.

Det føles med en gang litt skummelt og skulle dele oppskriftene sine med andre matglade mennesker. Litt fordi det er mange utrolig flinke og dyktige hobbykokker som antakelig kan mye mer om mat enn en rusten gammel kokk som meg, og litt fordi jeg egentlig ikke klarer å bruke oppskriftene selv - jeg må alltid gjøre noe annerledes. Hver gang. Med variert hell. Men jeg har tatt notater og bilder de ganger jeg er godt over middels fornøyd med resultatet. Det håper jeg du blir også!

Utgangspunktet i denne bloggen er oppskrifter som krever litt tid, men som gir mye tilbake. Oppskrifter for søndager, eller andre dager du har litt ekstra tid.. Men, du vil også finne raskere retter, sideretter, forretter, etterretter og retter man bare må lage når man fyser på noe godt. Men altså, flesteparten tar lang tid - og blir desto bedre.

Oppskriftene er forøvrig med mindre annet er oppgitt alltid til 4 personer.

Lykke til!

Og du! Du må gjerne "like"bloggen på Facebook - //foodonsundays.com

Oldemors bankekjøtt

Når du har god tidPosted by foodonsunday 13 Dec, 2010 21:22

Min oldemor het Thora. Hun lagde verdens beste bankekjøtt. Ingen over. Ingen ved siden. Jeg er ikke engang i nærheten, ett fagbrev og utallige forsøk senere. Hun døde for snart 20 år siden, men jeg kan ennå (vagt) kjenne både duft og smak når jeg lukker øynene. Men duften og smaken blir aldri helt den samme når jeg lager mitt bankekjøtt. Magien er ikke der. Jeg vet det høres utrolig ut, men ja – det finnes magiske øyeblikk med mat, og oldemors bankekjøtt var ren magi. Oppskriften har ingen.

Jeg har selvfølgelig innsett hvilken arv jeg har gått miste av, så selv om jeg ikke klarer å gjenskape oldemors bankekjøtt med milimeter presisjon, skal jeg lære min barn, mine barnebarn (måtte det bli lenge til..), og forhåpentligvis mine oldebarn å lage min oldemors signaturrett. Og måtte det på veien bli min signaturrett. Så håper jeg mine barn, barnebarn og oldebarn også opplever et lite øyeblikk av magi.

Bankekjøtt er for øvrig genialt i all sin enkelhet. Skiver av mindre mørt kjøtt som bankes lett, griljeres (mel, salt, pepper), brunes og deretter småputrer under lokk med væske og løk.. Det eneste dyrbare du trenger er god tid.

4 store porsjoner;

1 kg bankekjøtt, eller annet mindre mørt kjøtt fra okselåret . Flatbiff eller rundbiff er også biff.

4 stk løk

5 ss mel

2 ts salt

Grovkvernet pepper

½ dl soyasaus

ca 300 g meierismør

Skjær kjøttet i skiver, tykkelse 1,5 - 2 cm. Bank kjøttet slik at kjøttet blir ca halvparten så tykt. Hvis du ikke har kjøttbanker er dette en ypperlig anledning til anskaffelse av sådan. Eller du kan bruke en kjevle forsiktig. Gni kjøttstykkene inn med 1 ts salt og ½ ts grovmalt pepper, og la de hvile på en tallerken en halv time. Nå kan du kutte løken i skiver. Og henge opp klesvasken. Og dekke bordet. Godt med alt som er gjort.

Så fyller du hvetemel, 1 ts salt og litt grovkvernet pepper i en brødpose, legg kjøttstykkene i posen, lukk posen og rist løs. Ta biffene opp av posen, rist de forsiktig for å fjerne overskuddsmel, og stek de gylne i nøttebrunt meierismør.

Melet på kjøttet absorberer smøret så du må hele tiden passe på at det er nok smør i panna. Ikke tenk på kaloriene, det blir ikke mange i denne gryta. Kok ut stekepanna med 2 dl vann som du lar koke nesten helt inn. Ikke kast. Med teskje, når du har tatt det siste kjøttstykket ut av pannen skal du med en gang helle vann i stekepannen. Stekepannen inneholder nå nemlig, jepp - magi. Magi i form av en aldeles himmelsk kraft.

Legg de brunede kjøttstykkene over i en kjele som rommer minst 4 liter. Hell over reduksjonen (kraften) fra stekepannen.

Så kan du brune løkskivene i deilig nøttebrunt meierismør, og bland så løken med kjøttstykkene i kjelen. Kok ut stekepannen på nytt etter at du har stekt løk. Mer magi.

Helles også denne reduksjonen over kjøtt og løk, og fyll deretter opp med ½ dl soyasaus og vann. Vann til væsken dekker kjøttet. 1 ts salt og litt mer av det deilig grovmalte pepperet røres forsiktig inn. Jeg elsker pepper.

La kjelen småputre skråstrek syde i minimum 2 timer, aller helst 3. Rør om av og til slik at det ikke setter seg i bunnen.

Retten er klar når kjøttstykkene blir ødelagt på vei opp av kjelen. Smak til med mer salt hvis ønskelig.

Mmmm.

  • Comments(6)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by Else 09 Jan, 2015 21:16

Hei! Jeg har vært gift med mannen min i 15 år, og favoritt retten hans er bankekjøtt. Opp gjennom årene har jeg prøvd å lage det, på samme måte som svigermor gjør.... etter hennes råd om hva og hvordan. Jeg har aldri fått det skikkelig til. I dag fant jeg ut at jeg skulle prøve å finne en oppskrift på nett- og fant din! For en lykke:-) Både mann og svigermor ble meget imponert. Nå går jeg de neste 15 år trygt i møte;-) Takk for hjelpen!!

Posted by Marianne 29 Aug, 2013 19:36

Din oldemors bankekjøtt fant jeg nå nettopp fordi jeg sitter med 1,8 kg bankekjøtt, og vet ikke helt hva jeg skal gjøre. Det hørs veldig bra ut og noe min bestemor ville ha lagd :)

- kan jeg få et tips til hva jeg serverer ved siden av?

Du skriver veldig godt :)!


Posted by Marianne 29 Aug, 2013 19:36

Din oldemors bankekjøtt fant jeg nå nettopp fordi jeg sitter med 1,8 kg bankekjøtt, og vet ikke helt hva jeg skal gjøre. Det hørs veldig bra ut og noe min bestemor ville ha lagd :)

- kan jeg få et tips til hva jeg serverer ved siden av?

Du skriver veldig godt :)!


Posted by Tone 24 Aug, 2013 20:08

Jeg vet hva du mangler.. Laubærblad

Posted by Bibbi 01 Nov, 2012 14:53

Fant denne oppskrifta for ca et år siden, og funnet tilbake til den flere ganger nå - fantastisk god!! Barna mine sier at dette er det beste de noengang har spist - og dermed blitt vår favoritt :o) Takk for at du har delt den!

Posted by Kirsten 02 May, 2011 13:16

Du har kansje ikke funnet lukten for du har glemt ett krydderslag..AROMAT viktig indigriens.. Men ellers var oppskriften som om jeg skulle laget den selv fra våre tradisjoner ;)