foodonsundays

foodonsundays

Prosjekt matblogg

Det var min søster som kom med idèen. Matblogg!! sier hun entusiastisk en formiddag i april, vi var på vei til mor for å tapetsere. Lag en matblogg med oppskriftene dine! Idèen om å tapetsere sammen med søster, hos mor, med to barn som har perfeksjonert masing på inn- og utpust, uten at noen av søstrene har et snev av erfaring i tapetfaget, skal jeg utdype i et eget innlegg litt senere.

Det føles med en gang litt skummelt og skulle dele oppskriftene sine med andre matglade mennesker. Litt fordi det er mange utrolig flinke og dyktige hobbykokker som antakelig kan mye mer om mat enn en rusten gammel kokk som meg, og litt fordi jeg egentlig ikke klarer å bruke oppskriftene selv - jeg må alltid gjøre noe annerledes. Hver gang. Med variert hell. Men jeg har tatt notater og bilder de ganger jeg er godt over middels fornøyd med resultatet. Det håper jeg du blir også!

Utgangspunktet i denne bloggen er oppskrifter som krever litt tid, men som gir mye tilbake. Oppskrifter for søndager, eller andre dager du har litt ekstra tid.. Men, du vil også finne raskere retter, sideretter, forretter, etterretter og retter man bare må lage når man fyser på noe godt. Men altså, flesteparten tar lang tid - og blir desto bedre.

Oppskriftene er forøvrig med mindre annet er oppgitt alltid til 4 personer.

Lykke til!

Og du! Du må gjerne "like"bloggen på Facebook - //foodonsundays.com

Boeuf Bourguignon

Når du har god tidPosted by foodonsunday 31 Jan, 2011 22:35

Ja da, jeg har også gjort det. Kopiert Julia Child sin fantastiske Boeuf Bourguignon. Gryten som er lettere og lage enn å skrive. Og hvis du er over middels interessert i mat, og litt over middels interessert i Meryl Streep, har du sikkert fått med deg at hun har gitt den noget korpulente amerikanske kokebokforfatteren den renessansen hun fortjener i filmen Julie & Julia fra 2010. Filmen er like god som biffgryten.

Men altså over til biff. Dette er rett og slett en deilig biffgryte. Marmorert kjøtt kokt i vin og tilsatt snadder. Dette må jo bare må bli godt!

Denne retten krever en liten porsjon disiplin hva angår mice en place. Kutt alt ferdig først, for her går det unna når det begynner og frese i gryta.

Jeg lager en romslig gryte til 4 personer. Hvis du har en stor kjele dobler du oppskriften for gryta er minst like god dagen derpå. For ikke å snakke om hvor deilig det er å komme hjem mandag til en enkel oppvarmingsjobb. Fiks ferdig middag på 20 minutter slår aldri feil.

Men dette beregner jeg altså til 4 staute sultne matroner/karer.

800 g høyrygg eller annet marmorert kjøtt i terning

200 g bacon, så tykke skiver som mulig

2 store løk

2 store gulrøtter

20 store ferske champignon

1 ss tomatpure

1 flaske rødvin. Helst fransk. Aller helst burgunder.

1 kvast fersk timian

1 laubærblad

3 fedd hvitløk

3 ss hvetemel

3 dl oksekraft

Salt & pepper

Olje og meierismør til steking

Kutt kjøtt og bacon i passelig store terninger, jeg liker at de er om lag 3 x 3 cm

Kutt løk og gulrøtter i biter, ca halvparten så store som kjøttet.

Del soppen i 4 deler.

Da begynner vi å koke!

Stek kjøttet først i en gryte som er stor nok til hele porsjonen. Kjøttet skal ha god stekeskorpe så det er viktig at oljen er god og varm når du har i kjøttet.

Når kjøttet er pent brunet freser du inn tomatpureen, la det surre godt med kjøttet et par minutters tid. Hell over rødvin og buljong.

Varm en stekepanne, og stek baconet gyllent i passe varm olje (elsker og skrive slikt), ha deretter baconet oppi gryta med kjøtt og vin.

Stek løk og gulrot gyllent i nøttebrunt smør, tipper du trenger 100 g smør. Hell så dette i gryta med nå bacon, kjøtt og vin.

Stek til slutt sopp og hvitløk gyllen i 200 g velduftende brunt smør. Herlig! Legg soppen oppi gryta. Deglaser pannen til slutt, og skrap de deilige smakene over i gryta. Dette må du for all del ikke vaske bort.

Legg oppi en kvast fersk timian, et laubærblad, litt salt og pepper.

La herligheten småkoke i 2 timer, rør om av og til.

Rør ut mel i 1 dl vann (uten klumper selvsagt), og rør det så inn i gryta.

La det syde/småkoke i 30- 45 minutter til. Smak til med salt og pepper.

Server gryta med potetmos, kokte poteter, eller i sin enkelhet med godt brød. Og et lite glass rødt. Det har du fortjent!

  • Comments(3)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by Kristine L 03 Nov, 2012 16:48

Fin oppskrift på Boeuf-B. Ikke for komplisert, og ikke for plain heller.Jeg fulgte en blanding av denne oppskriften og originale til Julia Child. Men mest din. På polet fikk jeg anbefalt en portugisisk rød, selv om jeg ettertraktelig sa at det burde være en Bourgogne. Hun hadde selv brukt den og det var en flaske til ca 110 nok: Ouro do Monte, Vinho Regional Alentejano 2011. Den fungerte veldig bra!

Posted by Viviann 19 Oct, 2011 08:56

Hei! Denne gryten høres herlig ut, men skal retten innholde så mye smør? ca 300 g?

Posted by Elizabeth Bergli Kjønø 03 Oct, 2011 13:12

Takk! Denne gleder jeg meg til å servere tre kvinner i moren. Nydelig skrevet. Skal definitivt følge denne bloggen fremover. Berører du bare fransk (bare lest denne ennå) eller berører du f.eks indisk (mitt nye favorittmatland ved siden av Frankrike) også? Hva med tyrkisk mat, har du noen tipse til å finne gode oppskrifter her?