foodonsundays

foodonsundays

Prosjekt matblogg

Det var min søster som kom med idèen. Matblogg!! sier hun entusiastisk en formiddag i april, vi var på vei til mor for å tapetsere. Lag en matblogg med oppskriftene dine! Idèen om å tapetsere sammen med søster, hos mor, med to barn som har perfeksjonert masing på inn- og utpust, uten at noen av søstrene har et snev av erfaring i tapetfaget, skal jeg utdype i et eget innlegg litt senere.

Det føles med en gang litt skummelt og skulle dele oppskriftene sine med andre matglade mennesker. Litt fordi det er mange utrolig flinke og dyktige hobbykokker som antakelig kan mye mer om mat enn en rusten gammel kokk som meg, og litt fordi jeg egentlig ikke klarer å bruke oppskriftene selv - jeg må alltid gjøre noe annerledes. Hver gang. Med variert hell. Men jeg har tatt notater og bilder de ganger jeg er godt over middels fornøyd med resultatet. Det håper jeg du blir også!

Utgangspunktet i denne bloggen er oppskrifter som krever litt tid, men som gir mye tilbake. Oppskrifter for søndager, eller andre dager du har litt ekstra tid.. Men, du vil også finne raskere retter, sideretter, forretter, etterretter og retter man bare må lage når man fyser på noe godt. Men altså, flesteparten tar lang tid - og blir desto bedre.

Oppskriftene er forøvrig med mindre annet er oppgitt alltid til 4 personer.

Lykke til!

Og du! Du må gjerne "like"bloggen på Facebook - //foodonsundays.com

Terteskjell à la 1986

Når du har god tidPosted by foodonsunday 04 May, 2011 21:20

Det er ekstremt sjelden jeg ønsker meg tilbake til 80-tallet. Lurer på om det i det hele tatt har skjedd før. Og jeg vet sannelig ikke hvorfor det ble akkurat i dag, men jeg har altså servert terteskjell fylt med fiskepudding i fløtesaus, til middag. Med dill og sitron til pynt. Dessverre kunne jeg ikke komplettere måltidet med puddelpermanent og rosa Ballgenser. Gudskjelov.

Terteskjell, fiskekabaret, rekecoctail, har ikke savnet en eneste en. Men, jeg må si at middagen fikk, til å være ”fisk”, en ganske så overstrømmende og positiv mottakelse fra resten av gjengen. Som straff skal jeg lage fiskekabaret til helgekos. Med hjemmelaget remulade. Men jeg skal bestemt ikke servere Reiler Vom Heissen Stein. Et sted går grensen. (Måtte google for å se hvordan navnet på vinen staves bare så det er notert)

Jeg lagde en solid porsjon som helt sikkert rekker til 4 sultne:

200 gram meierismør (vi er generøse med smøret slik at sausen blir ekstra fet og god. Spis heller litt mindre i morgen. Et kokt egg for eksempel)

2 ss hvetemel

6 dl melk

2 dl kremfløte

100 gram reker (som du har kjøpt frosne og pillet selv, ikke små reker i lake)

600 gram fiskepudding i terninger à 2 kubikkcm

4 dl grønne selskapserter, kokt i 1 minutt

1 bunt ferske grønne asparges

1 liten bunt dill

1 ss fersk finhakket gressløk

4 sitronbåter

1 ts salt

½ ts grovkvernet pepper

1 – 2 pakker terteskjell kjøpt på Rimi Torshov

Først lagde jeg en god fløtesaus. Slik. Smeltet smøret, lot det ”bruse” ferdig, blandet melet inn i smøret. Lot rouxen (uttales roen) koke et par minutter i kjelen slik at melsmaken forsvant. Passet godt på slik at ikke rouxen ble brun (tror ikke fiskepudding i brun saus servert i terteskjell er veien til fiskeentusiasme, skjønt - jeg vet noen liker brun saus til fiskekaker…). Videre. Spedde med melk og fløte, og kokte opp under omrøring. Omrøring. Og omrøring. Jeg har nå laget en bechamelsaus (dog en fet en), og la gjerne sausen koke i 5 minutter for å få ut den siste lille men litt irriterende melsmaken. Smak til med salt og pepper.

Dette er basis for retten. Hold sausen varm, og ha fiskepuddingterningene og de prekokte ertene i sausen. Kutt av den nederste delen av aspargesene (5-7 cm), legg de i en kjele med kaldt vann – når vannet har kokt opp er de perfekte – ta de ut av vannet og kutt av toppen med 4 cm klaring. Aspargestoppene skal du bruke til pynt. Kutt mellompartiet av asparges i cm biter og ha de i sausen sammen med pudding og erter. Da er det bare rekene igjen. Du kan velge mellom å ha de oppi sausen, men da må du passe på at ikke sausen er for varm – de blir viskelær hvis du varmer de over 90 grader. Du kan eventuelt lune rekene litt i godt saltet vann som holder 70-80 grader, eller du kan gjøre som meg – glemme rekene fullstendig, og servere de kalde garnert på stuingen.

Varm skjellene i et par minutter på 180 grader, skjær lekre sitronbåter, eller vifter, også godkjent på 80 tallet, litt dill og vips. Kan du høre Bananarama i det fjerne?

  • Comments(2)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by foodonsundays 23 May, 2011 09:22

Hei Astrid!

Takk for tipset!:-)

Posted by Astrid 21 May, 2011 22:57

Dette er en rett som har fulgt meg i mange år. Men skjellene som er i butikkene nå er full av "kjemikalier" som hindrer den gode, milde smaken.Derfor lager jeg mine egne skjell ganske enkelt med frossen butterdeig. Et flak blir 4 "skjell" etter steking.