foodonsundays

foodonsundays

Prosjekt matblogg

Det var min søster som kom med idèen. Matblogg!! sier hun entusiastisk en formiddag i april, vi var på vei til mor for å tapetsere. Lag en matblogg med oppskriftene dine! Idèen om å tapetsere sammen med søster, hos mor, med to barn som har perfeksjonert masing på inn- og utpust, uten at noen av søstrene har et snev av erfaring i tapetfaget, skal jeg utdype i et eget innlegg litt senere.

Det føles med en gang litt skummelt og skulle dele oppskriftene sine med andre matglade mennesker. Litt fordi det er mange utrolig flinke og dyktige hobbykokker som antakelig kan mye mer om mat enn en rusten gammel kokk som meg, og litt fordi jeg egentlig ikke klarer å bruke oppskriftene selv - jeg må alltid gjøre noe annerledes. Hver gang. Med variert hell. Men jeg har tatt notater og bilder de ganger jeg er godt over middels fornøyd med resultatet. Det håper jeg du blir også!

Utgangspunktet i denne bloggen er oppskrifter som krever litt tid, men som gir mye tilbake. Oppskrifter for søndager, eller andre dager du har litt ekstra tid.. Men, du vil også finne raskere retter, sideretter, forretter, etterretter og retter man bare må lage når man fyser på noe godt. Men altså, flesteparten tar lang tid - og blir desto bedre.

Oppskriftene er forøvrig med mindre annet er oppgitt alltid til 4 personer.

Lykke til!

Og du! Du må gjerne "like"bloggen på Facebook - //foodonsundays.com

Rekecocktail anno 2011

Når du har god tidPosted by foodonsunday 21 May, 2011 21:51

Året er 1994. Lillehammer arrangerer olympiske leker, og Gro sier at det er typisk norsk å være god. Elisabeth Andreasson og Jan Werner Danielsen vinner den norske finalen i Melodi Grand Prix med «Duett», og jeg har endelig fått ut permanenten fra 1988. Det er fotball VM i USA hvor Norge deltar for andre gang, og det er siste gang jeg lager rekecocktail. Før i dag. Noen kilo senere.

1994, det var en søndag. Det var min venninnes lillebrors konfirmasjon, og jeg husker det som om det skulle vært i fjor.

Så hadde det seg altså slik at min kjære og jeg for et par måneders tid tilbake ble invitert til noe som viste seg å bli et usedvanlig hyggelig 50 årslag. Hos en venninne, som like gjerne leide inn en av landets (i min mening) beste kokker, og som like gjerne serverte rekecocktail. I åsen. Men ikke med kinakål og majones tilsmakt ketchup og Worcester- ett-eller-annet-slags-ferdigsaus. Nei, denne var ferdig justert for KPI og frarøvet annet juggel, - denne var himmelsk. Og jeg forsøker slettes ikke å gjenskape den. Ville gjerne gjort det om jeg kunne, men selv om den ble servert som forrett, var der betydelige mengder Champagne ved en ankomst som drøyde mer enn noen glass. Så denne er min. Men, altså godt inspirert av en hyggelig torsdagskveld, med fakler i snøen hos et fantastisk vertskap.

Du trenger til 4 personer;

250 - 350 gram ferskpillede reker. Du kan kjøpe lakereker hvis de er store og feite og fine.

8 stk grønne asparges

2 poser Baby Leaf mix fra Bama, eller

½ pakke ruccola, ½ pose red rhubarb og ½ pk babyspinat (ja, du kan lage en salat neste dag)

Eller om du bor på landet: ½ isbergsalat. Men aldri kinakål.

Da har vi kommet et stykke på vei. Nå skal vi forberede sosen. Selve konstruksjonen (dressingene) som gjør at Dan Børge ville fått krøll på mer enn luggen om han hadde smakt denne i 1994.

Vi begynner med en fusjonert og småspicy tomatsalsa:

3 røde deilige tomater

2 ss himmelsk olivenolje

Saften av 1 stk moden lime.

1 ½ ts fersk og grovhakket koriander

2 ts fersk og finhakket kruspersille (noe kødder vi ikke med)

½ ts sukker

½ ts havsalt

½ ts grovkvernet pepper

En knert finhakket chili (jeg brukte ½ ts), er du tøffere tar du mer.

En anelse fersk ingefær (en knivspiss fersk, og uhyrlig fint kuttet)

2 ss finhakket rødløk

Enkelt og greit. Vi setter i gang. Tomatene flås etter å ha duppet seg 7 sekunder i kokende vann. Finhakk tomatene og ha de små bitene i en bolle. Tilsett alt det andre fra topp til bunn. Rør sammen og sett kjølig. Tomatsalsaen passer forresten utmerket til grillet kjøtt/fisk/hamburgere også.

Lag en halv porsjon Aïoli som jeg har postet før på bloggen. Sløyf hvitløk og vann. Nå heter det majones. Sett majonesen kjølig.

Kok opp 2 liter kaldt vann i en bred kjele (omtrent 20 cm i diameter). Mens du venter på at vannet skal koke må du forberede aspargesen på å bli perfekt kokt. Kutt vekk 1/3 del av stangen, altså den delen uten topp. Den norske aspargesen på denne tiden av året trenger ikke skrelles, men den bør skylles godt. Når vannet koker skal du putte aspargesene i vannet. Synes du aspargesen ser pinglete ut, koker du den i 45 sekunder, ser den kraftig og viril ut kan du koke den i 1 minutt. Avkjøl den raskt i kaldt rennende vann, og legg den på papir til tørk. Aspargesen skal ha litt tyggemotstand , og ikke henge med hodet slik som når andre kokker koker den. Jeg har forresten hørt at en av Oslos beste restauranter by far gjennom tidene, mistet en stjerne fordi de kokte aspargesen for lite.. En kokk etter min smak.

Slik. Da er tomatsalsaen ferdig. Majonesen står klar. Aspargesen ligger fristende, og salaten er skylt og tørket. Da gjenstår bare reker. Skreller du de selv kan du sende meg en epost på monica@hoyrehand.no, så skal jeg sende en skryteepost tilbake, velger du de store og fine og fete liggende på lake kan du droppe eposten og spise med en gang. Husk å helle av saltlaken og tørke rekene.

Ta et stort vinglass, gjerne burgunder, og fordel salat i bunnen. Legg to asparges i hvert glass – stående (!). Fordel reker. 1- 2 ss majones over rekene. 2 ss tomatsalsa over majones og reker igjen. Og da ser det slik ut.

Vel blåst!

  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.